Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η αγωνία για την Αττική παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η αγωνία για την Αττική παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας

Η χαλαρότητα του εορταστικού κλίματος και η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική προκαλούν ανησυχία. Καμπανάκι Κικίλια για τις «κόκκινες» περιοχές. Σε αυστηρό lockdown η Κάλυμνος. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Σε λίγες ημέρες η χώρα μας συμπληρώνει δύο μήνες lockdown με τη μάχη κατά του κορονοϊού να συνεχίζεται. Μια μάχη δύσκολη και τον κίνδυνο να συνεχίζει να μας απειλεί. 

Ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη έπεσε και άλλο φτάνοντας στο 2,60, αλλά η κατάσταση στην Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει. Στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν το ένα τρίτο των κρουσμάτων της ημέρας 341 από τα 942 που ανακοινώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Άλλοι 58 συμπολίτες υπέκυψαν από τον κορονοϊό, ενώ 443 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η  Θεσσαλονίκη μετρά 170 κρούσματα, ενώ 19 Περιφέρειες μετράνε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Click4more: Άνοιγμα σχολείων: Τεστ στα Λύκεια και λήξη μαθημάτων σε διαφορετικές ώρες

Η Αττική αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι με τις νέες μολύνσεις να είναι περισσότερες από την προηγούμενη μέρα την ώρα που η χαλαρότητα του εορταστικού κλίματος μπορεί να κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολή. Αυτό άλλωστε τονίζουν και οι ειδικοί συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο κίνδυνος της διασποράς παραμονεύει και η σπίθα είναι πολύ εύκολο να γίνει φωτιά. Αυτό βέβαια δεν έχει πτοήσει τους πολίτες της πρωτεύουσας όπως φαίνεται από την κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα.

Νέα υποχώρηση του δείκτη θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε και άλλο….Από το 3,20 της Τρίτης πήγε στο 2,60 αρκετά κάτω από το όριο ασφαλείας που έχουν βάλει οι ειδικοί. Όπως επισημαίνουν, για να πούμε με μία ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 οπότε και ο χάρτης της Ελλάδας «πρασινίζει».

Ποια η διακύμανση του 

Αναλυτικά η διακύμανσή του δείκτη θετικότητας από την περασμένη Τρίτη (22.12.2020) έως και σήμερα, Τετάρτη (30.12.2020) έχει ως εξής:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 – 2,50
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 – 2,70
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020 – 2,75
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020 – 1,85
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020 – 4,40
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020 – 5.50
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020 – 6,40
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 – 3,20
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 – 2,60

Το καμπανάκι Κικίλια για τις «κόκκινες» περιοχές 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις «κόκκινες» περιοχές όσο και για την χαλαρότητα των ημερών.

Τόνισε ότι πολλά κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, εντοπίστηκαν ανά 100.000 κατοίκους στις Περιφέρειες Καλύμνου, Κοζανης Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου και Φλώρινας.

Click4more: Μόσιαλος: «Πρώιμη η συζήτηση για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία»

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα αυξάνουν και θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί και εδώ. Τόνισε ότι όσα έγιναν τα Χριστούγεννα θα τα δούμε μετά από 15 ημέρες. Το ίδιο και την Πρωτοχρονιά. «Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε όσους δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυστηρό lockdown η Κάλυμνος

Οι αρραβώνες στην Κάλυμνο δημιούργησαν τεράστια διασπορά στο νησί με αποτέλεσμα την Τετάρτη να ανακοινωθεί το αυστηρό lockdown μέχρι τις 9 Ιανουαρίου. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Κάλυμνος μπαίνει σε καθεστώς νέων περιορισμών που είναι οι ακόλουθοι.

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των της ΠΕ Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του νησιού

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Click4more: Χρυσοχοϊδης: «Νεκρή η πόλη μετά τις 10 – Κάθε γιορτή μια μαχαιριά»

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 31-12-2020 και ώρα 06:00 μέχρι το Σάββατο 09-01-2021, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ποια θα είναι η πορεία των εμβολιασμών

Με ταχύς ρυθμούς διεξάγεται η διανομή των εμβολίων στη χώρα μας και τις επόμενες ημέρες θα έχουν φτάσει σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία.

Ως την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου τα εμβόλια θα έχουν σταλεί σε ακόμη 40 νοσοκομεία, και ως τις 11 Ιανουαρίου θα έχουν φτάσει σε 76. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 60.000 υγειονομικοί σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 1200 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ τόσοι είναι περίπου και οι συμμετοχές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στα Γενικά Νοσοκομεία της Λάρισας, της Καρδίτσας των Τρικάλων και του Βόλου. 

Το πρωί, η πρώτη παρτίδα εμβολίων έφτασε στην Κρήτη, ενώ να θυμίσουμε πως τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί όταν θα εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους και διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, δομές χρόνιων πασχόντων και κέντρα αποκατάστασης, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις