Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών

Κορονοϊός: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών
Φωτογραφία αρχείου

Η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Στην ενημέρωση της Δεύτερας (29.11.2021) συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 104 νεκρούς, 6.677 νέα κρούσματα και 657 διασωληνωμένους. 

Αρχικά η κα Θεοδωρίδου είπε: “Χρειάζεται ψυχραιμία για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτική είναι, αν και αναμένεται η μεταδοτικότητα να είναι αυξημένη. Επίσης απασχολεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους αλλά μάλλον σε μικρό αριθμό. Ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των μεταλλάξεων, παραμένει ασπίδα προστασίας”.  

Και συνέχισε αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών: “Το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας. Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες”.

“25-26/12 και 1/1 τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι κλειστά λόγω αργιών. Εντός του Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν και τις Κυριακές”, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Και συνέχισε πως “το 79,2% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έναντι 77% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ. 40% των δικαιούχων αναμνηστικής δόσης έχουν εμβολιαστεί, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση. Έτσι συνολικά το 65% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού”. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, έχουν ήδη εμβολιαστεί 21.014 συμπολίτες μας κατ οίκον – ποσοστό που αγγίζει το 88% των αιτημάτων.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις