Ελλάδα

Κορονοϊός: Μέτρα για τα δικαστήρια ζητούν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Επτά συγκεκριμένα μέτρα ζητούν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων με υπόμνημα που απέστειλαν στον υπουργό Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους την προσεχή Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων επισημαίνουν τους κινδύνους που δημιουργεί η πανδημία και η αύξηση των κρουσμάτων και ζητούν-μεταξύ άλλων-νατοποθετηθούν plexiglas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων αλλά και να πραγματοποιηθούν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά το υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

Ενόψει των κινδύνων που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 και η αύξηση των σχετικών κρουσμάτων, και ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους (2020-2021), οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, των Διοικητικών Δικαστών,των Εισαγγελέων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των μελών του Ν.Σ.Κ., θεωρούμε καθήκον μας να υποδείξουμε τις πιο κάτω αναφερόμενες ενέργειες, για την κατά το δυνατόν ασφαλή έναρξη του εν λόγω δικαστικού έτους και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας μας:

Ι) Να τοποθετηθούν plexiglas και στις έδρες, στα έδρανα των δικηγόρων και στα εδώλια και τους εντός των αιθουσών χώρους παραμονής των κατηγορουμένων, ούτως ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των δικαστών, πληρεξουσίων δικηγόρων και κατηγορουμένων, και παράλληλα να αποφεύγεται ο εν γένει συγχρωτισμός των παραγόντων της δίκης με το ακροατήριο, προς προστασία και των ατόμων που απαρτίζουν το τελευταίο. Σημειώνεται ότι η ως άνω τοποθέτηση, πέραν των άλλων, επιβάλλεται ιδιαίτερα σε δικαστικά κτίρια όπου οι έδρες των δικαστών είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με εκείνες του κοινού και των δικηγόρων (λ.χ. διοικητικά δικαστήρια, γραφεία Προέδρων υπηρεσίας κ.α.) ή όπου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση κοινού στα ακροατήρια (λ.χ. Πλημ/κεία, Εφετεία Πλημ/των, Κακουργημάτων κλπ).

ΙΙ) Να γίνεται θερμομέτρηση και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας όσων εισέρχονται σε οποιοδήποτε από τα δικαστικά καταστήματα της χώρας.

ΙΙΙ) Να γίνεται (με έξοδα της υπηρεσίας) τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε όλους τους δικαστές και στους υπαλλήλους της κάθε δικαστικής υπηρεσίας, που επιστρέφουν από δικαστικές διακοπές ή τις άδειές τους, και στα αστυνομικά όργανα που απασχολούνται επί καθημερινής βάσεως στις οικείες δικαστικές υπηρεσίες.

IV) Να τίθενται σε καραντίνα τυχόν άτομα, που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και άμεσα να τους χορηγείται η σχετική άδεια απουσίας από την εργασία τους.

V) Να γίνεται αναστολή των εργασιών της υπηρεσίας, και άμεση απολύμανση όλων των χώρων, σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι κάποιος δικαστής, υπάλληλος, αστυνομικός τυγχάνει να είναι θετικός στον κορωνοϊό, οι υπόλοιποι δικαστές, υπάλληλοι κλπ, που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με το ανιχθευθέν κρούσμα, να υποβάλλονται άμεσα σε τεστ ανίχνευσης COVID-19, και δη δωρεάν, με ό,τι περαιτέρω αυτό συνεπάγεται.

VI) Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των δικαστικών κτιρίων, με όποιο πρόσφορο μέσο κρίνει η πολιτεία (λ.χ. δι’ αυξήσεως των κονδυλίων που αφορούν την υγιεινή των κτιρίων) και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την καθαριότητα των χώρων όπου συναθροίζεται κοινό, έστω και αν σ’ αυτούς τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

VII) Να επισπευσθεί η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ούτως ώστε να δυνηθεί μέρος των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων να προσφέρει έργο με τηλεργασία ή εξ αποστάσεως, και έτσι, ν’ αποφευχθεί συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων μέσα στις ίδιες τις δικαστικές υπηρεσίες.”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στην Αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τις εμπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - Το χρονικό των επιθέσεων
Διασωληνωμένη παραμένει η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα - Με αναπνευστικά προβλήματα και ο πατέρας της - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο
Σοβαρές ζημιές στα αυτοκίνητα της πυλωτής της πολυκατοικίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των εμπρηστών
Σάββας Αναστασιάδης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη: Έχει καταγραφεί το άτομο να αφήνει το γκαζάκι
«Έχουν σπάσει οι τζαμαρίες της εισόδου της πολυκατοικίας και έχει αρπάξει και λίγη φωτιά», αποκάλυψε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ που έγινε ένας από τους στόχους των επιθέσεων
Ντοκουμέντα από τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Αρχικό βοήθημα 3.000 ευρώ στους ενοίκους της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στα Πετράλωνα - Έφτασαν στην Ευελπίδων οι 5 συλληφθέντες
Στα χαλάσματα παρέμειναν όλο το βράδυ οι ένοικοι της πολυκατοικίας για να προσέξουν ό,τι απέμεινε από την περιουσία τους - Έρευνες και στο όμορο κτίριο για να διαπιστωθούν τυχόν ζημιές
Πετράλωνα: Αρχικό βοήθημα 3.000 ευρώ στους ενοίκους της πολυκατοικίας που κατέρρευσε – Έφτασαν στην Ευελπίδων οι 5 συλληφθέντες
14
Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη - 5 τραυματίες, μία γυναίκα διασωληνωμένη
Εμπρησμός με γκαζάκια στις κατοικίες των Ζήση Ιωακείμοβιτς, Σάββα Αναστασιάδη και Αφροδίτη Νέστορα - Τις υποθέσεις έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
Τρεις ύποπτοι εμπρησμοί αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη  με διαφορά λίγης ώρας σε πολιτικούς της ΝΔ – 5 άτομα στο νοσοκομείο
Ανανεώθηκε πριν 39 λεπτά
56