Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε κλειστούς χώρους και μετακινήσεις από τις 13 Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε κλειστούς χώρους και μετακινήσεις από τις 13 Σεπτεμβρίου
Φωτογραφία αρχείου

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές, καθώς προσαρμόζεται στα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας για την πανδημία του κορονοϊού

Το φετινό Φθινόπωρο θα είναι σίγουρα διαφορετικό, καθώς οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο θα παραμείνουν στην… κανονικότητα – στα πλαίσια που το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιορισμούς, κυρίως στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στις μετακινήσεις. 

Τα νέα μέτρα που θα αφορούν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού τίθενται σε εφαρμογή τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και επηρεάζουν όλη την καθημερινότητα τους: από την επαγγελματική μέχρι την κοινωνική τους ζωή. 

Κορονοϊός: Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 είναι υποχρεωτικά τα τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ και αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

-Υποχρεωτικά είναι τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Από την άλλη για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ το κάθε τεστ.

-Εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα πάντα με δική τους δαπάνη και μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

-Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

-Στους κλειστούς χώρους όπως: καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως έξι μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται με την εφαρμογή covid free app.

-Στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο η είσοδος σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση). Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της εφαρμογής covid free app.

-Σε σινεμά, μουσεία, θέατρα και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από την διάγνωση) και ανεμβολίαστους όμως που έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

-Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν φυσικά να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες αλλά και οι ανεμβολίαστοι οι οποίοι θα έχουν κάνει εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν.

Τι αλλάζει στις μετακινήσεις

Η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Οι ανήλικοι από 4 έως 11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια self-test που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες τον εμβολιασμό τους και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Η επιβίβαση ενήλικων επιβατών και ανηλίκων ηλικίας 12 ετών και άνω στα πλοία, τα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες για μετακινήσεις ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών καθώς και από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια) επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

– Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

– Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου, είτε σε rapid test εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

– Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις