Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Οι μεταλλάξεις είναι παντού» – Φόβοι για επιτάχυνση της επιδημίας τον Φεβρουάριο

Κορονοϊός: «Οι μεταλλάξεις είναι παντού» – Φόβοι για επιτάχυνση της επιδημίας τον Φεβρουάριο

Ο συναγερμός δεν έχει σημάνει μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου ιερέας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και έχει μολυνθεί από τη νοτιοαφρική μετάλλαξή του, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Φόβους πως «ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν» εξέφρασε ο Νίκος Σύψας και δεν απέκλεισε νέο καθολικό lockdown.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα. Τάδε έφη Νίκος Σύψας, που δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους και της Νότιας Αφρικής (μετά από εκείνο της Βρετανίας) στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός κρούσματος με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό σε ιερέα στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ανησυχία και ο καθηγητής δεν αποκλείει τα πράγματα να γίνουν πιο δύσκολα μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (01.02.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δεν έκρυψε ότι «για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία. Κι αν συμβαίνει αυτό «ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν σε έναν νέο ιό». Επίσης, δεν απέκλεισε να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου για να αντιμετωπιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Click4more Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη κορονοϊού: Γιατί ο ιερέας δεν είχε αντισώματα – «Κλειδί» το πρώτο δείγμα του

Ο Νίκος Σύψας είπε ότι δυστυχώς τώρα πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια ότι οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται για να προσαρμόζονται καλύτερα και να μολύνουν περισσότερο. «Αυτό κάνει και ο ιός αυτός. Υπάρχουν 3 μεταλλάξεις αυτή την στιγμή οι οποίες μολύνουν περισσότερο. Είναι η βρετανική, της Αφρικής και της Βραζιλίας». 

Σε ερώτηση αν οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, μιλώντας για τη βρετανική και νοτιοαφρικανική, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε, ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα. 

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ήδη νοσήσει με τον κανονικό κορονοϊό να ξανανοσήσει με κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις, ο Νίκος Σύψας είπε πως δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα και ο ιός να παρακάμψει την προηγούμενη ανοσία. Οπότε στην περίπτωση αυτή είναι σαν να έχουμε στην Ελλάδα έναν καινούργιο ιό. «Ξαναγυρνάμε πάλι στην εποχή της Γουχάν. Δηλαδή έχουμε ένα καινούργιο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία και οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό», είπε.  

Όπως πρόσθεσε, αν επικρατήσει το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα είναι προφανές ότι η προηγούμενη νόσηση δεν μας καλύπτει. Έχουμε ένα καινούργιο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν. Δεν ξεκινάμε ακριβώς στο μηδέν αλλά πολύ κοντά στο μηδέν. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό». 

“Από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα”

Στην Ελλάδα, είπε, ύστερα από έλεγχο δειγμάτων, από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν ήταν τυχαία δείγματα αλλά ήταν δείγματα που υπήρχε μεγάλη κλινική υποψία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο κ. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν απέκλεισε μέσα στον Φεβρουάριο να δούμε επιτάχυνση εξάπλωσης της πανδημίας και δεν απέκλεισε η αύξηση στα κρούσματα τον Ιανουάριο να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της πανδημίας, εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις.

«Αν οι μολύνσεις με την βρετανική μετάλλαξη φτάσει στο30% και εφόσον υποθέσουμε ότι όντως είναι περισσότερος μεταδοτικός κατά 50% τότε πρέπει να αναμένουμε μέχρι τον Φεβρουάριο απότομη και μεγάλη αύξηση της επιδημίας», είπε ο Νίκος Σύψας.

Click4more Μετάλλαξη κορονοϊού: Ανησυχία ειδικών για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Παραδέχτηκε ότι το σενάριο του καθολικού lockdown είναι στο τραπέζι και επανέλαβε ότι τις αποφάσεις που λαμβάνονται για το τι θα κλείσει ή τι θα ανοίξει «μας τις υπαγορεύει η επιδημία». «Ο ιός μας υπαγορεύει τις αποφάσεις που παίρνουμε και είναι απρόβλεπτος», σημείωσε.  

Τα εμβόλια 

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις, ο Νίκος Σύψας είπε πως δυστυχώς ειδικά για την νοτιαφρικανική μετάλλαξη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά. «Όχι καθόλου αλλά πολύ λιγότερο» είπε.

Όπως εξήγησε αυτό το γνωρίζουν από δυο μεγάλες κλινικές μελέτες στο πεδίο που υπάρχουν, της Johnson και της Novavax που γίνονται στη Νότιο Αφρική και έδειξαν με μεγάλη σαφήνεια ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. «Συγκριμένα αυτά τα δύο εμβόλια είναι περίπου 90% στην Αγγλία και Βόρεια Αμερική και 50% ή και κάτω από 50% στην Νότιο Αφρική. Άρα μιλάμε για μεγάλη πτώση αλλά παρόλ’ αυτά κάπως προστατεύουν» τόνισε ο Νίκος Σύψας.

Σημείωσε πως στην Ελλάδα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer προς το παρόν και υπάρχουν μελέτες – όχι πεδίου αλλά εργαστηριακές – που δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ακόμα και με τις μεταλλάξεις. «Αυτό όμως μένει να το δούμε και στην πραγματική ζωή και όχι στο εργαστήριο».

Ερωτηθείς για το αν με αυτά τα δεδομένα χρειαστεί και μια δόση αργότερα ανέφερε πως ήδη όλες οι μεγάλες εταιρίες που φτιάχνουν τα εμβόλια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα και αυτό συνίσταται σε μια τρίτη δόση του εμβολίου το οποίο θα είναι ελαφρώς τροποποιημένο έτσι ώστε να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις