Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ολοταχώς για τη μετά Covid εποχή – Έρχεται μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων

Κορονοϊός: Ολοταχώς για τη μετά Covid εποχή – Έρχεται μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων

Ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν είναι πια υψηλός και οι «σκληροί» δείκτες (νεκροί και διασωληνωμένοι) που υποχωρούν, δείχνουν, αργή μεν αλλά υποχώρηση πανδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός στη χώρα μας. Και ήδη προετοιμάζεται η μετά Covid εποχή, με περαιτέρω χαλάρωση μέτρων.

Το τελευταίο άλλωστε, η χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19, μονοπωλεί την επικαιρότητα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Και η Ελλάδα, με καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα μπήκε πλέον στο «χορό» της άρσης των περιορισμών κατά του κορονοϊού.

Θα χρειαστούν αργά και σταθερά βήματα, λένε οι επιστήμονες, για να συμβαδίσουμε με τις υπόλοιπες χώρες στην μεταπανδημική εποχή, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί από άποψη χαλάρωσης βασικών μέτρων έως τα τέλη Μαρτίου, ανάλογα με την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας κάθε χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πλέον και στην Ελλάδα παρατηρείται «μια πιο σαφής αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που είχαν δει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (17.02.2022) η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, πως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επιπλέον βαριές νοσηλείες, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει σημαντική μείωση.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μέσα στον τελευταίο μήνα τα κρούσματα παρέμειναν μεταξύ 17.000 και 20.000 ανά ημέρα, ενώ την ίδια στιγμή, οι ασθενείς σε ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 200, και συγκεκριμένα, από τους 688 στις 20 Ιανουαρίου, στους 484 χθες Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

«Ελπίζουμε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού»

Ωστόσο, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα -καθώς η παραπάνω συνθήκη αποτελεί προοίμιο της ενδημικότητας- με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ, «δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων.

Παρακολουθούμε την αποκλιμάκωση των δεικτών και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα», τόνισε από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η σταδιακή επαναφορά στην προ κορονοϊού κατάσταση δεν θα έρθει σύντομα και η χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να εκληφθεί από τους πολίτες σαν το «τέλος της πανδημίας».

Άλλωστε, όπως τονίζουν σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σε όλη την επικράτεια, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μόλις χθες, για μία ακόμη φορά 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές της Covid-19.

Οι ευρωπαίοι επιστήμονες, άλλωστε, σύμφωνα με την κα Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, «ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας».

Το «τέλος» δηλαδή δεν είναι ακόμα ορατό, επισήμανε, ενώ πρόσθεσε πως: «Η συνολική εικόνα που έχουν οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. από τις Επιστημονικές Επιτροπές τους είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη».

Η μετά – Covid εποχή

Την ίδια στιγμή, η χώρα οργανώνει την άμυνά της για την επόμενη μέρα της πανδημίας, καθώς υπάρχουν χιλιάδες πολίτες, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και υποφέρουν από τα μακροχρόνια συμπτώματα της long Covid.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, οι ασθενείς που μετά την ανάρρωσή τους από τον κορονοϊό υποφέρουν από εξάντληση, αδυναμία, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και ψυχολογικά νοσήματα, αγγίζουν ποσοστά 10% έως και 25% των ασθενών που έχουν νοσήσει από Covid.

Ήδη, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχεδόν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν ιατρεία long Covid, στα οποία παρακολουθούνται χιλιάδες ασθενείς.

Σύμφωνα με την ίδια, ιατρεία λειτουργούν στο Σωτηρία, το Αττικόν και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης:

«Το «Σωτηρία» που έχει δει, παραδείγματος χάριν, πάνω από 8.000 ασθενείς, έχει ιατρείο long-Covid και παρακολουθεί, γίνεται και εκτίμηση αναπνευστικής λειτουργίας και εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ, ό,τι χρειάζεται ανάλογα με τους ασθενείς. Τους βλέπουμε πάντα δηλαδή στους 2 μήνες», ανέφερε η ίδια.

Στην παρακολούθηση των ασθενών με long Covid -μεταξύ των οποίων υπάρχουν και μικρά παιδιά- εμπλέκονται τόσο ιδιώτες, όσο και γιατροί του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Με νομοσχέδιο που έρχεται μάλιστα σε λίγες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή, το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας θα περιλαμβάνει επέκταση των ιατρείων αυτών, για την καλύτερη κάλυψη των ασθενών στην μετά – Covid εποχή.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις