Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Όπλο» τα αντιικά φάρμακα απέναντι στο 6ο κύμα – Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και το σχέδιο για το ΕΣΥ

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια φάρμακα την αντιμετωπίζουν - Τι ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων αντιτάσσουν οι επιστήμονες απέναντι στο 6ο κύμα του κορονοϊού, που έχει κατακλύσει την Ευρώπη.

Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αποστείλει ποσότητα σκευασμάτων σε νησιά που μαστίζονται από την έξαρση του κορονοϊού, με σκοπό να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν νοσηλείες που θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα αντιιικά φάρμακα που χορηγήθηκαν σε περίπου 15 χιλιάδες ασθενείς είναι εντυπωσιακά, υποστηρίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Τα πρώτα αντιικά -από του στόματος χορηγούμενα- χάπια κατά του κορονοϊού, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή της πανδημίας, καθώς οι ασθενείς γλιτώνουν περιττή ταλαιπωρία -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ίδια τους τη ζωή- ενώ ταυτόχρονα το ΕΣΥ εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα τριών μηνών, από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών στους πρώτους 14 με 15 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ταυτόχρονη νόσηση από Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Σημαντικό όπλο»

“Είναι σημαντικό όπλο στη φάση που βρισκόμαστε. Γλιτώνουμε πολλές ζωές και πολλές εισαγωγές σε νοσοκομεία. Και θα γλιτώσουμε πολλές εισαγωγές γιατί αυτό είναι σημαντικό”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο επικεφαλής επιστήμονας της πενταμελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τις σχετικές θεραπείες, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του “Αττικόν”, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και συνεχίζει:

“Εμείς στο “Αττικόν” πάλι πήραμε σήμερα κρεβάτια από non Covid περιστατικά για να ανοίξουμε κρεβάτια Covid. Αυτό είναι κάτι που δεν μας αρέσει, γιατί μπορεί να μην φαίνεται “πίεση” στο σύστημα Υγείας, έμμεσα όμως επηρεάζεται το σύστημα Υγείας”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Η θεραπεία Langevrio (molnupiravir) της εταιρείας Merck, και κυρίως το Paxlovit (ritonavir) της εταιρείας Pfizer, έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που ταυτόχρονα είχαν την ατυχία να προσβληθούν και από Covid-19.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί και αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας.

Από την κλινική πράξη, επίσης, έχει φανεί πως η αποτελεσματικότητά τους δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις, παρά τους φόβους που έχουν εκφράσει οι επιστήμονες:

“Έτσι φαίνεται.. Ότι το φάρμακο δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Δηλαδή το φάρμακο, δεν στοχεύει μετάλλαξη, στοχεύει τον μηχανισμό. Αυτό έχουμε παρατηρήσει”, λέει ο κ. Λουκίδης και προσθέτει πως πλέον οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, συνεργάζονται μεταξύ τους οι επί μέρους ειδικότητες και χορηγούν το φάρμακο με μεγάλη ασφάλεια για τους ασθενείς.

Διεύρυνση της χορήγησης – Σχέδιο σε δύο σκέλη

Με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα των αντιιικών χαπιών, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να διευρύνουν τη χρήση τους, απλοποιώντας περαιτέρω τη διαδικασία χορήγησης, αλλά και επεκτείνοντας την, με την αποστολή σκευασμάτων σε νησιά με μεγάλη έξαρση της Covid-19, όπως είναι η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος.

Επίσης, εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αντιιικά χάπια θα παρέχονται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Έτσι, οι καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα με τη διαδικασία courier και τη μεσολάβηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ήδη μειωθεί και οι θεραπείες γίνονται πλέον περισσότερο προσβάσιμες στους ασθενείς, σύμφωνα με τον Καθηγητή Στέλιο Λουκίδη:

“Τώρα τελευταία δεν υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί οι ασθενείς παίρνουν τα φάρμακα και από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων. Σήμερα που είχα ένα πρόβλημα με έναν ασθενή που έπρεπε να το πάρει το πρωί, πήγε στο φαρμακείο του νοσοκομείου “Αττικόν” και το πήρε πολύ εύκολα και γρήγορα”, αναφέρει ο ίδιος.

«Εντυπωσιακή η βελτίωση ασθενή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα»

Για να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα το αντιιικό σκεύασμα Paxlovit της Pfizer πρέπει να χορηγείται το πολύ μέσα σε 3 έως 5 ημέρες από τη διάγνωση της Covid-19 και την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η πρόσφατη περίπτωση υπέρβαρου ασθενή 66 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (τετραπλό μπάι πας και διαβήτη) είναι χαρακτηριστική.

Ο ασθενής έλαβε το φάρμακο την τρίτη ημέρα του πυρετού, μετά από έγκριση του Καθηγητή και προέδρου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιου Λουκίδη και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, όπως λέει ο ίδιος:

“Το πήρε την τρίτη μέρα κι ενώ είχε ήδη 38,5 πυρετό και ανέβαζε συνεχώς τις τιμές στους δείκτες φλεγμονής. Χθες που τον είδα, δηλαδή 10η – 12η μέρα, ήταν τέλειος! Αυτό το φάρμακο έχει δείξει κάτι που είναι σημαντικό: Μειώνει κατά πολύ το ιιικό φορτίο και πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και αυτοί που το παίρνουν αμέσως πέφτει ο πυρετός τους. Γιατί κάνει μείωση του ιιικού φορτίου”, τονίζει ο Καθηγητής.

Από 50 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο δεν εισήχθη κανείς στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον επιστήμονα από περίπου 50 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο και παρακολούθησε ο ίδιος την πορεία τους, κανένας δεν εισήχθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά και το βεβαρυμμένο ιστορικό τους, από τους 50 ασθενείς θα είχαν χρειαστεί νοσηλεία εάν δεν είχαν λάβει το φάρμακο περίπου 5 με 8 ασθενείς, δηλαδή σχεδόν το 10 με 15%, όπως εικάζει ο ίδιος ο γιατρός.

“Όποιος ηλικιωμένος με συνοσυρρότητες με πάρει τηλέφωνο και μου πει έκανα self test και είμαι θετικός, τον περνάω εγώ στο σύστημα και τελείωσε. Δεν περιμένω να πάει στο φαρμακείο που θα ανοίξει σε λίγες ώρες για να δηλωθεί. Τον περνάω στο σύστημα και του γράφω το φάρμακο. Καλό είναι να το κάνουν κι οι άλλοι συνάδελφοι για να επισπεύδεται η χορήγηση. Και καλό είναι οι συνάδελφοι να έχουν στο μυαλό τους τα αντιιικά όταν έρχεται σ’ αυτούς ασθενής με Covid που έχει προβλήματα υγείας, είτε μεγαλύτερος, είτε μικρότερος σε ηλικία”, καταλήγει ο γιατρός.\

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις