Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Οργισμένος ο Αρκουμανέας! «Απαράδεκτα δημοσιεύματα – Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού»

κορονοϊός

Ξέσπασε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας για τα δημοσιεύματα που μιλούν για «παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού» από τον ΕΟΔΥ. «Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής: Το εθνικό μητρώο COVID που λειτουργεί από το Μάρτιο», είπε. «Ασπίδα» και από τον Νίκο Χαρδαλιά: «Είναι ήρωες της πρώτης γραμμής».

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας, με το lockdown να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να στείλει νέο μήνυμα στον ελληνικό λαό, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όπως κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 30.11.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώνει ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ωστόσο η σημερινή ενημέρωση αποκτά και υπόβαθρο… πολιτικό, αφού σε αυτήν παρίσταται και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπως σας έχει ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr.

Click4more: Κορονοϊός: 1044 νέα κρούσματα σήμερα – Οριακή η μείωση στους διασωληνωμένους

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δίνει απαντήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων που κάνουν λόγο για “παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού”, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες να παίρνουν δεδομένα με καθυστέρηση και ως εκ τούτου τα μέτρα της κυβέρνησης να είναι “πίσω” από την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και ο Στέλιος Πέτσας διέψευσαν άμεσα τα δημοσιεύματα, με την αντιπολίτευση να κρατά το θέμα ψηλά και τον κ. Αρκουμανέα να βρίσκεται σήμερα στην ενημέρωση των 18:00 για να δώσει απαντήσεις.

Πεσμένα τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 1.044 νέα σημερινά κρούσματα, τα 255 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 213 στην Θεσσαλονίκη και 49 στη Λάρισα.

κορονοϊός Παπαευαγγέλου

“Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου”, είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα “χρόνια πολλά” σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, “στις Βαρβάρες, τους Νικόλες, τις Άννες”, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά.

Click4more: Συγκλονιστικός Ιερώνυμος μετά το εξιτήριο: Φοβήθηκα και πόνεσα πολύ! Ήμουν έτοιμος για όλα

Δυστυχώς, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει η υψηλή. Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν από όλους τα μέτρα και επέμεινε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πάντως η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία», είπε κλείνοντας η παιδίατρος.

Δείτε όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου

“Καμπανάκια” Μαγιορκίνη

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή” τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%.

Click4more: Γιαμαρέλλου: Νωρίς να χαλαρώσει το lockdown την επόμενη εβδομάδα

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις. Και εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους», είπε κλείνοντας.

Δείτε όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ξέσπασε ο Αρκουμανέας

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Αρκουμανέας ο οποίος τόνισε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν την εργασία των εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού. Το εθνικό μητρώο COVID που λειτουργεί από το Μάρτιο.

Click4more: Κορονοϊός – Σοκαριστική μαρτυρία στο “Live News”: Ψάχναμε 27 ώρες κρεβάτι σε ΜΕΘ

Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομείο, όλα καταχωρούν τα κρούσματα με έναν τρόπο. Και αυτά αναλύονται από τους επιστήμονες ώστε κάθε ημέρα στις 6:00 να έχουμε την ενημέρωση. Επίσης, επειδή διάβασα για κάποιες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες: Φαντάζομαι πως αυτοί που τα έχουν γράψει εννοούν τη σύμβαση της 2ας Ιουνίου, που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια και αφορά τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τις ΚΟΜΥ. Και οι ΚΟΜΥ καταγράφουν τα κρούσματα στο ένα και μοναδικό μητρώο ασθενών. (…) Τα δημοσιεύματα αυτά βλάπτουν την εθνική προσπάθεια», είπε τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία “σκιά” στην καταγραφή και παρουσίαση -καθημερινά- των στοιχείων για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Δείτε όσα είπε ο κ. Αρκουμανέας

Να σημειώσουμε εδώ πως λίγο πριν την έναρξη της ζωντανής ενημέρωσης, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα ανέφεραν τα δύο δημοσιεύματα.

“Ασπίδα” Χαρδαλιά για τον ΕΟΔΥ και “καμπανάκι” για τις 18 “κόκκινες” περιοχές

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε εκ νέου στις 18 “κόκκινες” περιοχές της χώρας, ενώ ακολούθως ανέφερε πως θέλει και ο ίδιος να αναφερθεί στο ζήτημα για τον ΕΟΔΥ. “Όσα γράφτηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας τα θεωρούμε άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλές καταγραφές υπάρχουν ούτε τίποτα. Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν σοβαρότητα».

Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί έντασης μεταξύ του ίδιου και του κ. Αρκουμανέα. «Υπάρχει το κοινό άγχος να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες και οι συνεργάτες του είναι οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Συνεχίζουμε τον αγώνα αγνοώντας τα δημοσιεύματα που θέλουν να δημιουργήσουν δυσπιστία στους πολίτες, προφανώς με πολιτική στόχευση».

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις