Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Παγωμένος» Δεκέμβριος με 1379 νεκρούς – Αχτίδα αισιοδοξίας ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: «Παγωμένος» Δεκέμβριος με 1379 νεκρούς – Αχτίδα αισιοδοξίας ο δείκτης θετικότητας

«Σιωπηλά» Χριστούγεννα με τον αριθμό 9 να σηματοδοτεί το γιορτινό τραπέζι. Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Κάτω από 4% ο δείκτης θετικότητας την Τρίτη. Πως λειτουργεί το click away στην αγορά

Η πανδημία του κορονοϊού αποδεικνύεται εξαιρετικά φονική τον Δεκέμβριο καθώς το πρώτο 15ήμερο του τελευταίου μήνα του 2020 έχουν καταγραφεί 1379 νεκροί από τη νόσο.

Παράλληλα τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και  μέσα στον Δεκέμβριο είχαμε συνολικά 21.226 νέες μολύνσεις ενώ οι διασωληνωμένοι κατά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ήταν 550.

Τα στοιχεία αυτά και κυρίως οι νεκροί και η πίεση στις ΜΕΘ οδηγούν σε μοναχικές γιορτές με την κυβέρνηση να θέτει κανόνες για τα άτομα που επιτρέπονται στο γιορτινό τραπέζι και οι οποίοι δεν θα είναι πάνω από εννιά.

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους συστήνουν υπομονή και υπευθυνότητα στους πολίτες για τις ημέρες των εορτών καθώς θεωρούν πως η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιτρέπει χαλάρωση και εφησυχασμό.

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 500 κρούσματα συνολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Νύχτα Χριστουγέννων και αλλαγή έτους που ισοδυναμεί με στοίχημα ζωής. Έτσι βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι τα φετινά ρεβεγιόν, και επιμένουν ότι πρέπει να αποτελέσουν απλά οικογενειακά γεύματα. Και συστήνουν στους πολίτες να κάνουν, αυτή τη μοναδική φορά, υπομονή.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες. Το δείπνο θα τελειώσει νωρίς αφού θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ εως τις 05:00 τα ξημερώματα.

Οι επιστήμονες επιμένουν, κάθε οικογένεια να γιορτάσει μόνη της. Οι ειδικοί επισημαίνουν διαρκώς την κρισιμότητα των ημερών, καθώς θεωρείται κρίσιμο να μειωθούν τα κρουσματα κορονοίού μέχρι τις 7 Ιανουαρίου σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέψουν στη χώρα να βγει από το lockdown και ομαλά να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Θετικά νέα από το δείκτη θετικότητας

Αχτίδα αισιοδοξίας από τον δείκτη θετικότητας ο οποίος έφτασε σήμερα στ0 3,7% από το 5,3% που ήταν την χθεσινή ημέρα. Αυτό είναι ένα πραγματικά

θετικό νέο καθώς οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4% (σ.σ. δηλαδή το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής).

Click4more: Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς, άγνωστο αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου

Αυτή είναι η 8η συνεχόμενη ημέρα που ο δείκτης αυτός δεν ξεπέρασε το 5,5%, ωστόσο τα “σκαμπανεβάσματα” δεν επιτρέπουν χαλάρωση και εφησυχασμό.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.

Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.

Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.

Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.

Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα εδώ και καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).

Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.

Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.

Και την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.

Παρά τις πέντε εβδομάδες lockdown, λοιπόν, τα αποτελέσματα που περίμεναν οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη έρθει κι αυτός είναι ο βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου η κυβέρνηση αποφάσισε το μερικό άνοιγμα της αγοράς με το σύστημα του click away και όχι το καθολικό που περίμεναν καταστηματάρχες και πολίτες.

Click away και drive through

Ένα click away που διεξάγεται με αρκετά προβλήματα καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο σε καταστηματάρχες και καταναλωτές να λειτουργήσουν με αυτούς τους πρωτόγνωρους κανόνες. Παράλληλα με το click away ήρθε και μια νέα μέθοδο πώλησης, που επιτρέπει την παραλαβή των προϊόντων μέσα από το αυτοκίνητο, λειτουργούν από σήμερα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Click4more: Κορονοϊός: Πριν τα Χριστούγεννα τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Προϋπόθεση για τις drive through αγορές, όπως αποκαλούνται, είναι η πληρωμή της παραγγελίας να γίνεται διαδικτυακά. Παράλληλα, καταστηματάρχες και καταναλωτές προσπαθούν να συνηθίσουν τις αγορές click away, αν και παράγοντες της αγοράς, αποτιμώντας τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου, θεωρούν ότι δεν μπορεί να αποδώσει.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα άνοιξαν με τη μέθοδο του drive through, ο πελάτης προπληρώνει την παραγγελία του ιντερνετικά αφού δεν επιτρέπονται ούτε μετρητά ούτε POS. Τηλεφωνεί μισή ώρα μετά και ο υπάλληλος του παραδίδει το προϊόν.

Οι καταναλωτές πάντως έχουν τη δυνατότητα εντός 14 ημέρων να επιστρέψουν τα προϊόντα που αγόρασαν.

Φειδωλές οι δαπάνες των καταναλωτών για τα Χριστούγεννα

Καταναλωτές και εμπόριο είναι φανερό ότι στροβιλίζονται στο ρυθμό της πανδημίας, στοιχεία που εξάγονται και από έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

-1 στους 4 θα χρησιμοποιήσει το click away
-τα νοικοκυριά δηλώνουν ότι κατά μέσο όρο θα κόψουν κατά 34% τα έξοδα για τις εορτές
-η μέση δαπάνη είναι 128 ευρώ κατά κεφαλή
-το 55% αναφέρει ότι θα ξοδέψει λιγότερα από 100 ευρώ
-μόνο το 5% λέει ότι θα ξοδέψει πάνω από 500 ευρώ

Άνοιξαν τα κέντρα μανικιούρ – πεντικιούρ: Πώς θα λειτουργούν και τι μήνυμα πρέπει να στείλετε

Επίσης την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ανέβασαν ρολά οι υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ και υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών. Ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί τα συγκεκριμένα καταστήματα εφόσον το επιθυμεί και θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και συγκεκριμένα από τις 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

Όσοι επιθυμούν να πάνε σε κάποιο κέντρο μανικιούρ – πεντικιούρ θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2 στο 13033. Ο ίδιος κωδικός ισχύει για σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλείο καθώς επίσης και για να παραλάβουν τα ψώνια τους από φυσικό κατάστημα μέσω της υπηρεσίας click away.

Click4more: Επιχείρηση «Ελευθερία» το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν από την Τρίτη 15/12/2020 τα κέντρα περιποίησης νυχιών περιγράφεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι υπηρεσίες που ανοίγουν είναι οι εξής:

Υπηρεσίες μανικιούρ πεντικιούρ με ΚΑΔ: 96.02.13.04

Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών με ΚΑΔ: 96.02.13.05

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως και στα κομμωτήρια οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού ή με ραντεβού μέσω διαδικτύου. 

  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την έναρξη λειτουργίας τους να έχουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών ο οποίος θα επιδεικνύεται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. 

  • Η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις εργασίας θα είναι 2 μέτρα. 

  • Ανάμεσα στους πελάτες θα πρέπει να υπάρχει διαχωριστικό τύπου πλέξιγκλας. 

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική και για το προσωπικό και για τους πελάτες. 

  • Το προσωπικό πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης.

  • Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως τις 21:00 και είναι προαιρετικό.

  • Επίσης, προαιρετική είναι και η λειτουργία τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου.

  • Έως 100 τ.μ. θα πρέπει να είναι στον χώρο 4 άτομα και άνω των 100 τ.μ. θα είναι ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις