Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πάμε για “μαύρο” ρεκόρ – Φόβοι για πάνω από 1.500 κρούσματα

κορονοϊός Νορβηγία

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή ημέρα αναφορικά με την κατάσταση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ρεκόρ κρουσμάτων. Πρόβλεψη σοκ για 3.000 θανάτους.

Για νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού πάμε και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω ακόμη και για 1.500 κρούσματα. Η κατάσταση είναι εξαιρετική δύσκολη και κάθε μέρα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

Ήδη από αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη νόσο Covid-19, που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα από αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 6 το πρωί, η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Click4more: Εφιάλτης στην Αττική: “28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού”

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Προβλέψεις σοκ για τους νεκρούς που θα προκαλέσει ο κορονοϊός

Καθόλου ευοίωνες δεν είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας την ώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορoνοϊού στη δημόσια υγεία ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στην χώρα μας έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Click4more: Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ για την Ελλάδα – 3.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο, πολλαπλάσιοι χωρίς τα μέτρα

Αν τα μέτρα χαλαρώσουν τελείως ο αριθμός των θανάτων θα φτάσει στο τρομακτικό  νούμερο των 14.000 νεκρών σύμφωνα με την πρόβλεψη του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις