Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πάνω από 1.000 νεκροί τον Δεκέμβριο – «Περιορισμοί μέχρι τους εμβολιασμούς»

Κορονοϊός: Πάνω από 1.000 νεκροί τον Δεκέμβριο – «Περιορισμοί μέχρι τους εμβολιασμούς»

«Μαύρος» είναι ο Δεκέμβριος καθώς μετράμε σχεδόν 100 νεκρούς την ημέρα από κορονοϊο. Οι δυο αιτίες που δεν πέφτουν τα κρούσματα σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα. Οι λόγοι που δεν ανοίγει το λιανεμπόριο.

Φονικός είναι ο Δεκέμβριος με τον κορονοϊό να χτυπάει αλύπητα την χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως στις πρώτες 11 ημέρες του τελευταίου μήνα του 2020 οι νεκροί από τον κορονοϊό έφτασαν τους 1.066.

Αριθμός που σοκάρει καθώς μετράμε σχεδόν 100 νεκρούς κάθε ημέρα από τον φονικό ιό παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε lockdown πάνω από ένα μήνα. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι νεκροί συνολικά από τον κορονοϊό ήταν 2.406.

Click4more: Παπαευαγγέλου: Εστίες υπερμετάδοσης τα σπίτια μας μόνο μέσα σε ένα βράδυ

Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν σήμερα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον Στέλιο Πέτσα και Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνουν το πρωί της Παρασκευής τον οδικό άξονα που θα κινηθεί η χώρα στις γιορτές.

Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και σήμερα δεν ήταν καλά καθώς υπάρχει μεν μια επιπεδοποίηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 1395 νέα κρούσματα, 102 νεκροί και 583 διασωληνωμένοι.

Σύψας: Περιορισμοί μέχρι εμβόλιο

Για την πανδημία αλλά και την απόφαση να παραμείνει κλειστό το λιανεμπόριο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας.

Στην ερώτηση γιατί πάει τόσο αργά η αποκλιμάκωση της πανδημίας παρά το lockdown ο κ. Σύψας τόνισε πως “ όταν ξεκινήσαμε το lockdown υπήρχε προηγουμένως μια μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Το Μάρτιο δεν υπήρχε αυτή η διασπορά και μπήκαμε στα σπίτια μας χωρίς το ιό. Τώρα υπήρξε τεράστια διασπορά και πήγαμε στα σπίτια μας με τον κορονοϊο με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά και δεν πέφτουν εύκολα τα κρούσματα.

Click4more: Χαρδαλιάς: 392 κρούσματα και 764 άτομα σε κατ’ οίκον απομόνωση στη Δυτική Αττική

Ένα δεύτερο γεγονός είναι πως το lockdown αυτή την φορά δεν ήταν ιδιαιτέρως αυστηρό όπως ήταν το Μάρτιο. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να του λέμε εδώ και μήνες τι θα κάνει πως πρέπει να ζει και ενδεχομένως ένα πού σκληρό lockdown έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτοί οι δυο παράγοντες φέρνουν μια βραδεία πτώση κρουσμάτων και ακόμη πιο βραδεία πτώση διασωληνώσεων και νεκρών γιατί αυτά θα πέσουν μετά από δυο εβδομάδες από την πτώση των κρουσμάτων”

Click4more: Κορονοϊός: Πάνω από 650 κρούσματα συνολικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Που εντοπίζονται σε όλη τη χώρα

Για την παράταση των μέτρων και για το αν υπήρχε άλλος δρόμος ώστε να μην πληγεί το λιανεμπόριο ο κ. Σύψας ανέφερε πως “ αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο σημαίνει πως θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού. Μην έχει κάνεις καμιά αμφιβολία πως θα τρέξει ο κόσμος στα καταστήματα, στους δρόμους, η Ερμού για παράδειγμα θα γίνει ο μεγάλος συνωστισμός και θα έχουμε υπερμετάδοση.

Αυτό σημαίνει πως δυο εβδομάδες μετά θα δούμε τα αποτελέσματα της υπερμεταδόσης όπως τα είδαμε στη Θεσσαλονίκη. Φανταστείτε να σκάσει μια τέτοια υγειονομική βόμβα στο λεκανοπέδιο με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτή τη στιγμή ήδη έχουμε 600 διασωληνωμένους”. 

Τέλος για το αν φτάσουμε μέχρι τους εμβολιασμούς με lockdown και καραντίνα ανέφερε ότι “ενδεχομένως όχι τόσο αυστηρά αλλά θα υπάρχουν κάποια μέτρα και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Πρέπει να συνηθίσουμε κάποιου είδους μέτρα μέχρι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις