Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Πάνω από 3.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα” – Η χαλάρωση φέρνει παράταση των μέτρων

Κορονοϊός: “Πάνω από 3.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα” – Η χαλάρωση φέρνει παράταση των μέτρων

3.250 ενεργά κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στην Ελλάδα και 6.000 άνθρωποι είναι οι στενές επαφές τους. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Η Αττική και οι άλλες περιοχές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς ο κορονοϊός το έχει αποδείξει πως δεν αστειεύεται με πέντε νέους θανάτους να καταγράφονται την Παρασκευή και το μακάβριο νούμερο να φτάνει πια τους 259 νεκρούς από τον φονικό ιό.

Τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφιο νούμερο καθώς σήμερα καταγράφηκαν 270 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας το νούμερο έχει φτάσει τους 9800 ανθρώπους που έχει μολύνει ο κορονοϊός.

Click4more: Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά και πάλι για την Αττική – Τρίτη μέρα με πάνω από 100 κρούσματα

Νούμερα που σαφώς προβληματίζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς ενόψει μάλιστα και της επιστροφής των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και λογω του ανοίγματος των σχολείων που φαίνεται να παίρνει παράταση για τις 14 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ημερήσια ενημέρωση για την πορεια που διανύνει ο κορονοϊός στην Ελλάδα “έχουμε 3.250 ενεργά κρούσματα, οι στενές επαφές αυτών είναι σχεδόν άλλες 6.000”. Κάτι που σημαίνει πως ο κάθε ένας από αυτά τα κρούσματα αποτελεί κινητή υγειονομική “βόμβα” που αν σκάσει απειλεί με μόλυνση χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως η 24χρονη που αναστάτωσε μια ολόκληρη χώρα όταν αποφάσισε ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό να αψηφίσει όλες τις οδηγίες και να φύγει από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσει στη Σαντορίνη για να κάνει διακοπές.

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Χαρδαλιάς “η περίπτωση της 24χρονης είναι απλά ένα παράδειγμα και έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Όταν αναφέρομαι στην ατομική ευθύνη δεν κουνάω το δάχτυλο.

Click4more: Μητέρα 24χρονης που ταξίδεψε στη Σαντορίνη ενώ ήταν θετική: «Αμφιβάλλω αν υπάρχει κορονοϊός»

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που στηλιτεύουμε. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά των εξυπνάκηδων. Ακόμα και τα κοινωνικά και τα οικονομικά τους χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα.

Είναι μειοψηφία. Αν ισχύει αυτό που μου μεταφέρθηκε πριν, πως η μητέρα της είπε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός, επιφυλάσσομαι… Η απάντηση είναι η δική μας συμπεριφορά. Κερδίζουμε τη μια μάχη μετά την άλλη. Αν η ερώτηση είναι αν έχουμε τον έλεγχο, σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ναι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο γιατί βασιζόμαστε στους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Είμαστε εδώ για να παλεύουμε για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Είμαστε εδώ για να στηλιτεύουμε συμπεριφορές που μας θέτουν σε κίνδυνο».

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένου lockdown, ενώ ακόμη γνωστοποίησε τη διακοπή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου, των πτήσεων και από τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στη Λέσβο και τη Ζάκυνθο, αυτά είναι τα εξής: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Ο υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη, ότι είναι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωϊ, στα δύο νησιά.

Click4more: Χαρδαλιάς: Περιορισμοί σε Ζάκυνθο, Λέσβο και Ημαθία – Ποια μέτρα παρατείνονται για 14 ημέρες

Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο και στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Χανίων. Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωϊ, καθώς και η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.

Click4more: Μαγιορκίνης: «Επιστρέφοντας από τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς»

Επίσης, παρατείνεται έως τις 19 Σεπτεμβρίου η επιβολή προληπτικών ελέγχων, πριν από την άφιξη στη χώρα μας για όσους έρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανίοα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα σχετικά με την είσοδο μόνιμων κατοίκων Ισραήλ. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ pcr για όσους έρχονται από την Ολλανδία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις