Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πάνω από 4,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μόνο από τη Pfizer στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο

εμβόλιο κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Δευτέρα σήμερα, 19.04.2021 και όπως κάθε Δευτέρα, έγινε η καθιερωμένη, ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 1.607 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 675 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 216 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας αρχικά για την αναστολή της «πρεμιέρας» του εμβολίου της Johnson & Johnson που κανονικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, με αφορμή 6 περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων στις ΗΠΑ, σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Ποια πλεονεκτήματα έχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Το εμβόλιο αυτό προέρχεται από έρευνες δεκαετιών κι έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο του ιικού φορέα. Είναι διαφορετικό ως προς το εμβόλιο της Astrazeneca. Έχει πολλά πλεονεκτήματα: Γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Διατηρούνται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι ευκολότερο να μεταφερθούν. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι μονοδοσικό.

Click4more: Βατόπουλος και Σαρηγιάννης στο newsit.gr: «Η μετάδοση στις πλατείες είναι βέβαιη»

Η προστασία αρχίζει μετά από 24 μέρες από τον εμβολιασμό, ενώ η αποτελεσματικότητά του ξεκινά μετά από 28 ημέρες σε ποσοστό πάνω από 80%. Μετά από 49 μέρες προστατεύει απολύτως τόσο από βαριά νόσηση, όσο και από θάνατο», είπε ακόμα.

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή για τις γνωμοδοτήσεις με την ελπίδα ότι θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε καταλήγοντας για το θέμα.

Εμβόλια και εγκυμοσύνη

«Η βασική θέση παγκοσμίως για τις εγκύους ήταν απαγορευτική: Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλιο κατά του Covid κατά την κύηση», είπε συνεχίζοντας η Μαρία Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις, εάν η μητέρα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο. Τα εμβόλια που δεν περιέχουν ζωντανό μικροοργανισμό, μπορούν να γίνονται σε εγκύους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων».

Πόσοι έκαναν εμβόλιο στην Ελλάδα – Πόσα περιμένουμε

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους λέγοντας πως ήδη στην Ελλάδα έγιναν συνολικά πάνω από 2.530.000 εμβολιασμοί. Με έστω μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.760.000 συμπολίτες μας, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που αντιστοιχεί σε 16,75%, ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε, είπε:

  • Η εταιρεία Pfizer θα παραδώσει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου, ήδη έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα παραδώσει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις Ιούνιο.
  • Η Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου και αναμένουμε 450.000 με 500.000 δόσεις κάθε μήνα.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις