Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Παρασκευής: Να σπεύσουν για τρίτη δόση ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι άνω των 80

Κορονοϊός - Παρασκευής: Να σπεύσουν για τρίτη δόση ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι άνω των 80
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Έχουμε ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 20% στις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί και από εκεί προέρχεται παραπάνω του 80% των θανάτων ενώ ο δεύτερος λόγος είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εκτέλεση της τρίτης δόσης του εμβολίου», είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, εξηγώντας τους λόγους στους οποίους οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων στην Ελλάδα. 

Μιλώντας σήμερα Πέμπτη (04.11.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να τονιστεί στις ευπαθείς ομάδες, γιατί μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της σοβαρής νόσου και απέναντι στους υπερήλικες αρχίζει να ατονεί. Ειδικά τα άτομα άνω των 80 που είναι από τα πρώτα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και λόγω της ιδιαιτερότητας του ανοσιακού συστήματος που δεν είναι τόσο ισχυρό, θα πρέπει να σπεύσουν για την τρίτη δόση».

«Έχουμε το παράδειγμα του Ισραήλ που η ενισχυτική δόση έγινε πολύ νωρίτερα και με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να ελέγξουν αποτελεσματικά το 4ο κύμα», πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

Μάλιστα, σημείωσε, ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται στον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, καθώς ανεβαίνει πολύ η μολυσματικότητα του ιού.

«Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της μόλυνσης δεν είναι απόλυτη αλλά γενικά στις χώρες με υψηλή εμβολιαστική αύξηση των θανάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα η προστασία του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης ή θανάτου, παραμένει πολύ σημαντική».

Ο κ. Παρασκευής επεσήμανε ακόμα, ότι ο δείκτης θετικότητας στην χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού τεστ. Ωστόσο μπορούν να συγκριθούν άλλοι χρήσιμοι δείκτες, όπως ο αριθμός των νοσηλειών σε απλές κλίνες ή ΜΕΘ και ο αριθμός των θανάτων.

«Υπάρχει αυξητική τάση του ιικού φορτίου στην κοινότητα και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ζούμε με μέτρα για διάστημα μεγαλύτερο του 1,5 έτους και αυτό τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά, σε αντίθεση με το εμβόλιο. Η ιδιαιτερότητα λοιπόν της περίστασης είναι ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση και τα μέτρα δεν τηρούνται επιμελώς. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το αν χειροτερέψουν τα πράγματα πάρα πολύ. Αυτό αφορά περισσότερο στους κρίσιμους δείκτες του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων και όχι τόσο των κρουσμάτων. Ωστόσο επειδή στην χώρα μας είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων, αυτά τα δύο συσχετίζονται», είπε ο κ. Παρασκευής.

«Δηλαδή, όσο αυξάνονται τα κρούσματα βλέπουμε και αύξηση στους δείκτες που αφορούν το σύστημα υγείας, καθώς οι ανεμβολίαστοι έχουν περισσότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης ή και απώλειας της ζωής. Αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο όπως την περασμένη χρονιά, ωστόσο υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις