Ελλάδα

Κορονοϊός: Πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι κάτοχοι μηνιαίων και ετήσιων καρτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που δεν τις χρησιμοποιούν λόγω του κορονοϊού, θα αποζημιωθούν, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι η αποζημίωση θα είναι ανάλογη με τη διάρκεια της χρήσης της κάρτας και πως θα επιστραφεί όταν ο κάτοχος προσέλθει για να την ανανεώσει.

Συγκεκριμένα:

– Όλοι οι κάτοχοι μηνιαίων, 3μηνιαίων, 6μηνιαίων και ετήσιων καρτών οι οποίοι αυτό το διάστημα δεν χρησιμοποιούν την κάρτα τους, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων θα δικαιούνται πίστωση ίσης αξίας. Το δικαίωμά τους αυτό θα ενεργοποιηθεί με την αγορά νέας κάρτας.

Παράδειγμα: Πολίτης έχει αγοράσει μια ετήσια κάρτα που στοιχίζει 330 ευρώ, άρα για κάθε μέρα απεριόριστης μετακίνησης πλήρωσε 0,90 ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι οι περιορισμοί κράτησαν 70 μέρες. Όταν η κάρτα του λήξει και προχωρήσει σε νέα αγορά ετήσιας κάρτας, θα του γίνει πίστωση 0,90×70 = 63 ευρώ.

– Με ανάλογο τρόπο θα γίνουν οι υπολογισμοί για όλες τις κάρτες, με βάση τη διάρκειά τους και τις ήμερες που τις επηρέασε η κρίση, και θα δοθεί η ανάλογη πίστωση για την αγορά της επόμενης κάρτας, ευθύς αμέσως από την έξοδο από τους περιορισμούς. Η πίστωση θα μπορεί να χρησιμοποιείται είτε για την αγορά κάρτας ίδιου τύπου είτε για την αγορά ετήσιας κάρτας.

– Ειδικά για τις αγορές ετήσιων καρτών, μετά τη λήξη των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και έως το τέλος του 2020, αποφασίστηκε να δοθεί και επιπλέον έκπτωση 10%. Η έκπτωση αυτή θα αφορά όλους τους χρήστες –και τους νέους- και θα μπορεί να συνδυαστεί με την πίστωση.

Παράδειγμα: Ο ίδιος πολίτης που δικαιούται πίστωση 63 ευρώ, δικαιούται και έκπτωση 10% επί της αξίας της ετήσιας κάρτας, δηλαδή άλλα 33 ευρώ. Συνεπώς η νέα ετήσια κάρτα θα του στοιχίσει 330-63-33=234 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον ΟΑΣΑ το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, με τα μέτρα αυτά στηρίζονται οι χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε μια δύσκολη για όλους περίοδο. Στηρίζεται, όμως, και ο ΟΑΣΑ, ο οποίος ενώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχε επιτύχει έσοδα 10% μεγαλύτερα από πέρσι, αυτή τη στιγμή υφίσταται και αυτός τις βαρύτατες συνέπειες της κρίσης.

Μέχρι την άρση των μέτρων και τη χορήγηση των πιστώσεων και των εκπτώσεων, βέβαια, το μήνυμα παραμένει το ίδιο για όλους: Μένουμε σπίτι, δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις, συνεχίζουμε την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε ξεκινήσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Στη φυλακή ο 30χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας της συζύγου του στο Ηράκλειο - «Ο γαμπρός μου έπαιζε θέατρο» λέει η μητέρα της 28χρονης
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι είναι αθώος και πώς η 28χρονη έπεσε μόνη της από το όχημα - «Μου είχε δώσει κλωτσιά και με είχε ρίξει κάτω ενώ ήμουν εγχειρισμένη 10 μέρες» λέει η μητέρα της
Η 28χρονη που νοσηλεύεται έχοντας σοβαρά τραύματα
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Ελλάδα θεσπίζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ασφαλή χρήση της στα σχολεία
Η χρήση εργαλείων ΤΝ θα είναι προαιρετική και υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού, με απαγορεύσεις για deepfakes, πλήρως αυτοματοποιημένη αξιολόγηση και εισαγωγή προσωπικών δεδομένων μαθητών
Μαθητές, σχολείο