Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο – Αυτά είναι τα “μη” για τα Χριστούγεννα

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο – Αυτά είναι τα “μη” για τα Χριστούγεννα

Ποιοι κλάδοι ακολουθούν μετά το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων. Ο κορονοϊός δεν υποχωρεί και προβληματίζει κυβέρνηση και επιστήμονες. Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι δεν μειώνονται κάτι που πονοκεφαλιάζει κυβέρνηση και επιστήμονες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τις ημερομηνίες για ένα πολύ αργό, κλιμακωτό άνοιγμα της οικονομίας, όμως οι επιστήμονες ζητούν περισσότερο χρόνο για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Από τη μια η πανδημία που δεν υποχωρεί, από την άλλη η κουρασμένη κοινωνία και η καταπονημένη οικονομία. Η κυβέρνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega προσπαθεί να βρει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στη λιγότερο οδυνηρή λύση.

Έτσι, μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Τα «μη» των Χριστουγέννων

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», μόνο οι απαγορεύσεις. Η πρώτη αφορά στα ταξίδια εντός Ελλάδος. Τα σχολεία και η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.

Για την εστίαση ήδη το έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στο παγκόσμιο φόρουμ ηγετών, ενώ για τα σχολεία έχουν βάλει απαγορευτικό οι εμπειρογνώμονες.

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των Χριστουγέννων καταρτίζεται, λοιπόν, από την αρχή, καθώς η πανδημία επιμένει να πολιορκεί τη χώρα χωρίς να υποχωρεί.

Ανοίγουν στις 11 Δεκεμβρίου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Η 11η Δεκεμβρίου φαίνεται πως «κλείδωσε» για το άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA.

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το συνολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέρει την 14η Δεκεμβρίου ως την ενδεδειγμένη ημερομηνία, με την πορεία της πανδημίας, ωστόσο, να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το τι τελικά θα ισχύσει.

Βαρύς ο «λογαριασμός» της πανδημίας στην οικονομία

Δυσάρεστα είναι τα νέα στον τομέα της οικονομίας, με τον «λογαριασμό» της πανδημίας να εμφανίζεται ιδιαίτερα βαρύς για τη χώρα.

Και ενώ το τρίτο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι κατά κανόνα το καλύτερο για την Ελλάδα, η χώρα καταγράφει ύφεση 11,7%, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Οι οικονομικές απώλειες του ενιαμήνου ανέρχονται σε 11,6 δισ. Ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, η πτώση ανέρχεται στο 44,9%, ενώ στον τουρισμό φτάνει το 80%. Την ίδια ώρα, στη σύγκριση δεύτερου και τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η Ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 12,7%, ενώ η Ελλάδα μόλις 2,3%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις