Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα, λένε Βατόπουλος και Θωμαϊδης

Κορονοϊός: Πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα, λένε Βατόπουλος και Θωμαϊδης

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησαν αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, τι θα γίνει το Πάσχα, και πώς θα προχωρήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Σήμερα θα πρέπει να αναλογιστούμε πώς ξεκινήσαμε πριν 200 χρόνια και που έχουμε φτάσει. Δεν είναι κακή η αυτοκριτική, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Φτάσαμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, όσο και να κάνουμε κριτική για τις παθογένειές μας», είπε ο κ. Θωμαΐδης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

«Μετά από 200 χρόνια είμαστε πάλι σε πόλεμο, με έναν αόρατο εχθρό τον οποίο πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά, είναι ένας επικίνδυνος εχθρός», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Τι θα γίνει το Πάσχα

«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης αναφορικά με το τι θα γίνει το Πάσχα.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.

«1-2 φορές την εβδομάδα να γίνονται τα self-tests»

«Τα self-tests είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Πρέπει να γίνει καλή ενημέρωση του κόσμου για το πώς να το χρησιμοποιεί. Γενικά αν κάποιος βρίσκεται σε κλειστές δομές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, καλό θα ήταν να γίνεται αυτό το τεστ 1-2 φορές την εβδομάδα. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι αρνητικό το τεστ, δεν χρειάζεται πχ να φοράμε μάσκα. Όλα θα μπορούσαν να ανοίξουν σιγά – σιγά, υπό προϋποθέσεις», ανέφερε τέλος ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τα self-tests.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις