Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πρόστιμο από σήμερα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία διασταύρωσης για να βεβαιωθεί στις εφορίες από την ΑΑΔΕ το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60.

Με βάση επίσημα στοιχεία 303.000 ανεμβολίαστοι πολίτες θα κληθούν αυτόν τον μήνα να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ (μισός μήνας) και από την 1η Φεβρουαρίου 100 ευρώ μηνιαίως για όσο διάστημα δεν εμβολιάζονται.

Στις 45 ημέρες που είχαν στη διάθεση τους ανταποκρίθηκαν συνολικά 217.000 πολίτες, ενώ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί και εκκρεμούν 15.000 αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

«Το πρόστιμο είναι το λιγότερο»

Παρά το γεγονός ότι το 90% των συμπολιτών μας έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού και μόνο ένα 10% αυτής της ευάλωτης ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει το πολιτικό κόστος του διοικητικού προστίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο Μοσχάτο έχουν φτάσει μηνύματα, κυρίως μέσω βουλευτών της περιφέρειας, έντονης δυσαρέσκειας πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν αυτό το «πέναλτι».

«Ήταν μονόδρομος» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση έπαιρνε πίσω την απόφαση θα καλλιεργούσε κλίμα αναξιοπιστίας και θα προέβαινε σε μια κίνηση που «δεν θα ήταν δίκαιη» για όσους έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

«Κάντε το βήμα. Δεν είναι το ζήτημα του προστίμου, ναι το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές» επέμεινε εκ νέου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Μέγαρα, όπου βρέθηκε το Σάββατο.

Ποιοι εξαιρούνται

‘Έτσι σήμερα ξεκινά η διαδικασία των τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ, των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων.

Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για:

– τους κατοίκους εξωτερικού που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ)

– όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό

– και όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη ο εμβολιασμός τους.

Κρίσιμο δεκαήμερο

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων χτες (95 θάνατοι) και η συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Παρά το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό χτες καταγράφηκε αισθητά μειωμένος αριθμός κρουσμάτων (10.783), κι ενώ πληθαίνουν οι αισιόδοξες προβλέψεις για σαφή προοπτική υποχώρησης της πανδημίας, το επόμενο 10ήμερο εκτιμάται ότι είναι το πλέον κρίσιμο για να υπάρχει μια σχετικά ασφαλής εικόνα…

Αν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε η εικόνα είναι ότι τα δύσκολα έχουν παρέλθει, δηλαδή το peak της μετάλλαξης Όμικρον έχει ήδη σημειωθεί και πλέον ξεκίνησε η αποδρομή της.

Αν όμως το επόμενο 10ήμερο καταγραφεί νέα δυναμική της πανδημίας, τότε ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρξουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη η επαναξιολόγηση για άρση μέτρων

Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες η αύξηση του εμβολιασμού και η αποσυμπίεση των νοσοκομείων είναι αυτοί οι παράγοντες που θα δώσουν το πραγματικό σήμα για αισιοδοξία όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστούν αυτή την Τετάρτη από τους ειδικούς, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αρθούν ή όχι κάποιοι εκ των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην εστίαση και στη διασκέδαση πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις