Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Με πνευμονία τρεις από τους 31 ασθενείς με κορονοϊό

κορονοϊός

Ο κορονοϊός ήρθε για να… μείνει και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 31 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας. Έχουν ιχνηλατηθεί 400 επαφές ανθρώπων που μαζί με τον 67χρονο και τη γυναίκα του είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ.

Ο κορονοϊός έχει προβάλει τους 21 από τους 24 ταξιδιώτες στο Ισραήλ, ανθρώπους που βρέθηκαν, στο τέλος Φεβρουαρίου, στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά στο πλαίσιο εκδρομής, στην οποία συμμετείχαν ο 67χρονος και η σύζυγός του, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Ρίο.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (05.03.2020) ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Με τα 21 νέα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα σκαρφαλώνει στους 31. Από τους ασθενείς αυτούς, οι τρεις νοσηλεύονται με πνευμονία στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του 67χρονου να είναι η πιο σοβαρή απ’ όλες. Οι άλλοι δυο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία και τους χορηγείται κοκτέιλ φαρμάκων που έχει κριθεί ιδανικό.

Click4more 31 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα! Θετικοί 21 από τους συνταξιδιώτες του 67χρονου

Από τους 21, οι έξι ασθενείς νοσηλεύονται με ελαφρύτερα συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι καλή. Οι υπόλοιποι 12 είναι στο σπίτι τους, σε απομόνωση και τους έχουν δοθεί οδηγίες αν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

Click4more Δουλεύει σε νοσοκομείο της Αθήνας το παιδί του 67χρονου που είναι το ένατο κρούσμα του κορονοϊού!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει διασπορά του ιού στην Αμαλιάδα, απ’ όπου προέρχεται ο ένατος ασθενείς με κορονοϊό. Όπως τόνισε, η Αμαλιάδα έχει μπει πλέον στη φάση 2 της επιδημίας, με βαριά περιστατικά τα νοσοκομεία και ελαφρύτερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ήδη έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών, ενώ σε απομόνωση στα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους έχουν τεθεί επίσης οκτώ γιατροί και τρεις νοσηλευτές από τα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Ρίου (όπου βρέθηκε ο 67χρονος). Είναι ύποπτα κρούσματα και εξετάζονται.

Δεν ήταν στη… λίστα το Ισραήλ

Αναφερόμενος στο γεγονός πως ο 67χρονος, ένατο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, πριν διαπιστωθεί ότι νοσεί είχε περάσει από το νοσοκομείο Αμαλιάδας και το πανεπιστημιακό του Ρίου και είχε θεωρηθεί περιστατικό με λοίμωξη του αναπνευστικού, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως μέχρι χθες, όταν επιβεβαιώθηκε το 9ο κρούσμα, ο ΕΟΔΥ δεν είχε οδηγίες για ανθρώπους που επιστέφουν από άλλες χώρες πλην Ιταλίας και Κίνας και συνεπώς δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ύποπτα κρούσματα. Τόνισε μάλιστα με έμφαση ότι δεν έγινε λάθος, ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά «ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».

«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο κορονοϊός ήρθε για να… μείνει

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος εξήγησε επίσης ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», σημείωσε.

Click4more Γρίπη: Στους 83 οι νεκροί – Σχεδόν ένας κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα – Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Αίσθηση προκαλέσει η εκτίμησή του ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ξέρουμε (παγκοσμίως) δεν είναι ο πραγματικός αλλά πολύ μικρότερος. Επεσήμανε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Ο κορονοϊός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, συμπλήρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».

«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ζήτησε αν κάποιος έχει συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας, να μένει σπίτι του για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση του για ψυχραιμία. «Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία», είπε και σημείωσε ότι τα «καθ’ υπερβολήν μέτρα» που ελήφθησαν σε Αχαΐα, Ηλία και Ζάκυνθο, πάρθηκαν για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Δείτε όλη την ενημέρωση για τον κορονοϊό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις