Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στα 41 έφτασαν τα κρούσματα της παραλλαγής Eris που βρίσκεται από τον Μάιο στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Στα 41 έφτασαν τα κρούσματα της παραλλαγής Eris που βρίσκεται από τον Μάιο στην Ελλάδα

Στα 41 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της παραλλαγής Eris του κορονοϊού τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Κρήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η παραλλαγή Eris του κορονοϊού ταυτοποιήθηκε σε 41 κρούσματα. Το πρώτο ανιχνεύτηκε στις 31 Μαΐου και το πιο πρόσφατο στις 27 Ιουλίου. Πρώτα ανιχνεύθηκε στην Κρήτη και, στα μέσα Ιουνίου, άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων μολύνσεων που έχουν αναφερθεί στις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, προέρχεται από την Κρήτη. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης από δείγματα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από τα δείγματα της Κρήτης καθίσταται σαφές ότι η παραλλαγή Eris κυριάρχησε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα τέλη Μαΐου ευθυνόταν μόλις για το 6% των κρουσμάτων. Στα τέλη Ιουνίου για το 29%. Και στις αρχές Αυγούστου έφτασε να ανιχνεύεται στο 92% των δειγμάτων, στα οποία γινόταν γονιδιωματική ανάλυση.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, από το 2% έφτασε εντός τεσσάρων εβδομάδων στο 11%. Δεν είναι, όμως, γνωστό τι συνέβη στη συνέχεια.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει, επίσης, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή Eris προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Ωστόσο προσθέτει πως στη Βρετανία, η αύξησή της τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.

Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει ότι η Eris ευθύνεται, έστω εν μέρει, για τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται και στη χώρα μας στον αριθμό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Εν τούτοις, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί με βεβαιότητα κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Eris χαρακτηρίσθηκε στις 9 Αυγούστου 2023, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, κρούσματά της έχουν ανιχνευθεί σε 51 χώρες του κόσμου.

πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις