Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η αγωνία για τα ανεμβολίαστα παιδιά – «Ένα παιδί σε ΜΕΘ κάθε εβδομάδα»

νέο σχολείο

Τα σχολεία ανοίγουν την άλλη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στις ηλικίες 12 έως 17 μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Εκτόξευση κρουσμάτων σε ανηλίκους, 90% πάνω από τον Ιούλιο.  

Τα σχολεία θα ανοίξουν με «όπλο» στα δυο self test την εβδομάδα (για όσα παιδιά από 12 ετών και άνω δεν έχουν κάνει το εμβόλιο) αλλά η ανησυχία «χτυπάει» κόκκινο μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (07.09.2021) από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στην ηλικιακή ομάδα 15 -17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Εκτός από τα στοιχεία αυτά, η Μαρία Θεοδωρίδου αποκάλυψε και ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εκτόξευση κρουσμάτων σε παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 2.158 κρούσματα σε ανήλικους έως 17 ετών.

«Μόνη προστασία των παιδιών το εμβόλιο»

Η μετάλλαξη Δέλτα θεωρείται πως θα επικρατήσει και στα σχολεία, που ανοίγουν την άλλη Δευτέρα με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και συχνών τεστ από τα παιδιά. Οι επιστήμονες επιμένουν, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, για το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά. Και «φωνάζουν» πως αν δεν γίνει αυτό ώστε να υπάρξει τείχος ανοσίας, τότε ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος.

Ανάμεσα σε εκείνους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος. «Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς» είπε αρχικά μιλώντας το πρωί της Τρίτης (07.09.2021) στο MEGA.

«Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορονοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για εμβολιασμό παιδιών 5 -12 ετών με Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοιώμενα».

κορονοϊός εμβόλιο έφηβοι

«Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κορονοϊό, από ό,τι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κορονοϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία», τόνισε.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να φερθεί μακροχρόνιες επιπλοκές. Κυκλοφορούσε μια φήμη, ένα ψέμα ότι κάποια εμβόλια συνδέονται με αυτισμό κάποια χρόνια μετά. Ο γιατρός αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η δημοσίευση κατέβηκε αλλά το κακό είχε γίνει», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Και συνέχισε επεξηγώντας πως: «ο εμβολιασμός δεν είναι κάποιο φάρμακο που παίρνω κάθε μέρα και μπορεί μετά από κάποια χρόνια να αθροίσει κάποια τοξική δράση, το κάνω μια ή δύο φορές. Είναι παροδική έκθεση. Αν ένα παιδί νοσήσει, θα έχει εκτεθεί στην ίδια πρωτεΐνη ακίδα. Δεν φοβάται κανένας γονιός αυτή την περίπτωση;».

 

«Το εμβόλιο mRNA πρέπει να το καταψύχουμε στους -80, δεν έχει κανένα τρόπο να φτιάξει DNA και φτιάχνει μόνο αυτή την πρωτεΐνη. Αν υπήρχε facebook όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, θα είχε αχρηστευτεί», σημείωσε κλείνοντας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις