Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» τα λύματα της Αττικής – Καλοκαίρι με εξάρσεις και υφέσεις, «βλέπουν» οι ειδικοί

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» τα λύματα της Αττικής – Καλοκαίρι με εξάρσεις και υφέσεις, «βλέπουν» οι ειδικοί

Ανησυχία επικρατεί με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και πότε θα περάσουμε σε φάση αποκλιμάκωσης, μίλησαν το πρωί της Παρασκευής (08.07.2022) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι το ιικό φορτίο από τα λύματα στην Αττική συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας διευκρίνισε ωστόσο πως έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης του φορτίου του κορονοϊού, καθώς αυτή την εβδομάδα υπολογίζεται στο +40% σε αντίθεση με την προηγούμενη που καταγράφηκε αύξηση +100%. Χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι από την αρχή του Ιουνίου η αύξηση αγγίζει το 240%.

Ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε επίσης ότι η κορύφωση της διασποράς του κορονοϊού θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες και ύστερα θα αρχίσει μια αργή μείωση που θα κρατήσει όλο τον Άυγουστο. «Το ιικό φορτίο ωστόσο δεν θα μειωθεί σημαντικά», είπε καθηγητής Αναλυτικής Χημείας. Τόνισε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κως και Κέρκυρα.

Σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάσει η πανδημία του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια και να συμβεί. Αναφέρθηκε ωστόσο σε ένα θετικό σενάριο: «Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον που είναι το καλό σενάριο και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο γιατί υπάρχει μεγάλη διάδοση άρα όσοι μολύνονται αποκτούν μια φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Καλοκαίρι με εξάρσεις και υφέσεις, λέει η Παγώνη

Στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, χαρακτηρίζοντας την αναμενόμενη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε επίσης ότι αποκλιμάκωση της διασποράς θα δούμε στις 20 Ιουλίου.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δεν φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς» είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. «Aυτό δεν σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δε θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τα λέμε και τα ξαναλέμε», πρόσθεσε.

«Η αποκλιμάκωση θα γίνει μετά τις 20 Ιουλίου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε έξαρση. Το καλοκαίρι έτσι θα πηγαίνει, με εξάρσεις και υφέσεις. Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι στο ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν έχουμε τις επιπλοκές που υπήρχαν στην Δέλτα, με τις πνευμονίες. Έχουμε το φάρμακο το καινούριο, έχουμε τα εμβόλιο, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Έχουμε 42% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Έχουν πάει πίσω τα τακτικά χειρουργεία. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε non covid κλινικές ξανά» είπε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και MEGA

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις