Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στο τραπέζι και νέα μέτρα μετά τον Προμαχώνα – “Κληρώνει” για πανηγύρια και “ορθάδικα”

κορονοϊός - μέτρα

Σήμερα θα φτάσουν στα χέρια του πρωθυπουργού και θα συζητηθούν σε μια πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων – “Ανεπίτρεπτη η χαλάρωση”, το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται αλλοδαποί από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα φαίνεται πως δεν θα είναι η μοναδική από τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να διατηρήσει σε ελέγξιμα επίπεδα τη διασπορά του κορονοϊού.

Αναμενόμενο είναι μεν, αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχία πως τα κρούσματα έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο την τελευταία εβδομάδα, αλλά, όπως λένε από την κυβέρνηση, οι αριθμοί δείχνουν περισσότερο τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής παρά εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό πως τα λεγόμενα εισαγόμενα κρούσματα εντοπίζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στα χερσαία σύνορα και δη σε επισκέπτες από τα Βαλκάνια (π.χ. Σερβία) παρά στα αεροδρόμια ή τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον Προμαχώνα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες βράδυ προβλέπεται πως από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα μόνον όσων έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε τεστ για κορονοϊό που έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπενθυμίζεται πως η υποχρέωση για τη συμπλήρωση του Passenger Locator Form παραμένει σε ισχύ και αλλάζει ο ελάχιστος χρόνος της συμπλήρωσής του πριν την άφιξη στην Ελλάδα σε 24 αντί των 48 ωρών.

click4more: Χαλάρωση και τουρισμός ανατρέπουν τα δεδομένα στην Ελλάδα – Πρόβλεψη για αναζωπύρωση στην καρδιά του καλοκαιριού

Τα μέτρα συνεπώς που ελήφθησαν για τις διελεύσεις από τον Προμαχώνα θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό εάν το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα στο εσωτερικό αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και πρόληψης και να συνοδευτούν από την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

Όμως, σήμερα θα φτάσουν στα χέρια του πρωθυπουργού και θα συζητηθούν σε μια πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ενώ θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα περίπου 50.000 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα έως και σήμερα, καθώς και των ελέγχων-εξπρές που πραγματοποίησαν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πανηγύρια και τα «ορθάδικα» (μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ.), ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η ένταση των ελέγχων στα Μέσα Μεταφοράς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Το μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι σαφές: δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χαλάρωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις