Παρασκευή, 10 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στον “αέρα” ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των νέων εστιατορίων (pics, video)

Κορονοϊός: Στον “αέρα” ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των νέων εστιατορίων (pics, video)

Πέρα από τις επιχειρήσεις εστίασης που έκλεισαν αυτή τη βδομάδα για να σταματήσει η διάδοση του κορονοϊού, υπάρχουν και νέα εστιατόρια που ήταν έτοιμα να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Όπως περιγράφουν στο newsit.gr εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες δύο εστιατορίων που επρόκειτο να ανοίξουν, ήταν ένα βαθύ πλήγμα, καθώς περίμεναν να δουλέψουν και να μπουν σε μία ροή, παρά τις δύσκολες εποχές στον κλάδο της εστίασης.

Το κυριότερο πρόβλημα με τα συγκεκριμένα εστιατόρια -που δεν είναι λίγα στη χώρα- είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί κάποια ρύθμιση, αφού έχουν μηδενικό τζίρο και έτσι δεν μπορούν να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους, αφού δεν πρόλαβαν να προσληφθούν, καθώς η επιχείρηση θα άνοιγε τις επόμενες ημέρες και έτσι δεν δικαιούνται το επίδομα των 534 που δίνει η κυβέρνηση.

Όπως λέει ο Σάκης Τριανταφύλλου, περίμενε να ανοίξει για να δουλέψει σε ένα νέο εστιατόριο, το μέλλον του οποίου προβλέπεται αβέβαιο και δεν ξέρεις πώς θα επιβιώσει τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Αρίστος, ο οποίος έχει ένα εστιατόριο στον Κορυδαλλό, το οποίο θα άνοιγε την ερχόμενη Παρασκευή περιγράφει στο newsit.gr πως -ενώ είχε τη διάθεση κι αυτός και οι συνέταιροι του να επενδύσουν και να κάνουν αυτό που θέλουν και ξέρουν καλά- η πορεία των γεγονότων τους ανέκοψε.

Όπως λέει στο newsit.gr αυτή είναι η δουλειά που ξέρουν και αγαπάνε και παρόλη την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας αποφάσισαν να ρισκάρουν και να επενδύσουν σε ένα νέο μικρό εστιατόριο.

Χαρακτηριστικά, λέει, πως οι συνεργάτες του είναι μία ομάδα από νέα παιδιά και επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν σε αυτή την επιχείρηση που ήθελαν και οραματίζονταν να ανοίξουν, καθώς δουλεύουν χρόνια στον συγκεκριμένο κλάδο. Πολλοί από αυτούς επένδυσαν χρήματα που ήταν οικονομίες μιας ζωής.

“Εμείς δεν προλάβαμε καν να ανοίξουμε. Ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουμε την Παρασκευή και δυστυχώς έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε. Δεν αρκούν μόνο τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, καθώς η χώρα μας κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στα μέτρα προφύλαξης του κορονοϊού, όμως δεν κινείται και στο ίδιο πλαίσιο στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Εδώ η διαφορά είναι τεράστια.

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης σέβονται τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν από την καραντίνα και μετά. Οι περισσότεροι έχουν δεχτεί τα μέτρα, πέραν τούτου, όμως, τα μέτρα στήριξης που ισχύουν στην Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχα της υπόλοιπης Ευρώπης. Όσον αφορά εμάς που είμαστε μία νέα επιχείρηση που έχει κάνει έναρξη εν μέσω πανδημίας και δεν καταφέραμε καν να παρουσιάσουμε στοιχεία και νούμερα, δεν έχουμε κανένα μέτρο στήριξης”.

“Είμαστε στον αέρα”

Ένας άλλος ιδιοκτήτης νέου ιταλικού εστιατορίου στον Πειραιά, ο Σπύρος Καρβούνης, λέει πως ήταν έτοιμος να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, “δυστυχώς, όμως, λόγω των μέτρων δεν θα ανοίξουμε”, περιγράφει και ξενάγησε το newsit.gr στο εστιατόριο του δείχνοντας τα έπιπλα που ακόμα δεν έχουν βγει ούτε από τις συσκευασίες. “Είμαστε στον αέρα”, λέει χαρακτηριστικά. 

Ένα θέμα που θέτει είναι πως οι εργαζόμενοι που θα δούλευαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο δεν δικαιούνται το επίδομα στήριξης, καθώς δεν πρόλαβε να ανοίξει η επιχείρηση γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις και αυτό αφορά μόνο για την δική του επιχειρήση περίπου 15 με 20 άτομα.

Επίσης, τονίζει ότι αφού το συγκεκριμένο εστιατόριο θα άνοιγε αυτή βδομάδα είχαν παραλάβει ήδη προμήθειες και γινόταν οι προετοιμασίες την κουζίνα και όλα αυτά τα προϊόντα τελικά θα μείνουν ανεκμετάλλευτα, παρόλο που έχουν πληρωθεί. Επίσης, υπάρχουν ανοιχτές υποχρεώσεις στο θέμα του κατασκευαστικού του εστιατορίου του και δεν ξέρει πώς θα τις καλύψει, αφού πλέον δεν θα δουλέψει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις