Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Συναγερμός για την πτώση στην εμβολιαστική ροή την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται

Κορονοϊός: Συναγερμός για την πτώση στην εμβολιαστική ροή την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην επιστημονική κοινότητα με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Ύστερα από 24 ημέρες, το απόγευμα του Σαββάτου (03.07.2021) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ξανά τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και συγκεκριμένα 1.001 (σ.σ. έγιναν 43.436 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,3%). Η τελευταία φορά που ο αριθμός των μολύνσεων ήταν τετραψήφιος ήταν στις 8 Ιουνίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 1.339.

Η νέα αυξητική τάση οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που είναι πολύ πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται στη χώρα μας. Η ανησυχία είναι μεγάλη, διότι την ίδια στιγμή παρατηρείται πτώση στην εμβολιαστική ροή, με τους καθημερινούς εμβολιασμούς να βρίσκονται σταθερά κάτω από τους 90.000.

Το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πως η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού είναι πρόβλημα.

Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε “λίγο πιο δύσκολοι” που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πειστεί.

Απαντώντας σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.

“Εν δυνάμει θα αυξηθεί”, είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης «Δέλτα», είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες 100% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν και 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από την βρετανική μετάλλαξη.

Μοναδικό «αντίδοτο» στις μεταλλάξεις ο εμβολιασμός. Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των μόνιμων κατοίκων στα νησιά αλλά και η χρήση μάσκας σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, μπορεί να προκαλέσει τείχος για τη μετάδοση της μετάλλαξης.

Click4more: Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό παιδιών 15 – 17 ετών! Δίνει το «πράσινο φως» η Επιτροπή

Το τείχος αντίστασης που βρίσκει η μετάλλαξη στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω εμβολιασμού, αποτυπώνεται στη νέα κατανομή ηλικιακών κρουσμάτων.

Οι περισσότερες επιβεβαιωμένες μολύνσεις των τελευταίων ημερών αφορούν κατά κύριο λόγο τους νέους 18 έως 24 ετών, ενώ το 60% των νέων κρουσμάτων αφορά ηλικίες 18 έως 34 ετών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις