Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Σύψας και Παπαευαγγέλου διαψεύδουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα μητρώα του ΕΟΔΥ

τεστ κορονοϊού Αυστρία
Φωτογραφία αρχείου

Δύο από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων διαψεύδουν με δηλώσεις τους ότι υπάρχει ζήτημα με τα μητρώα του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού.

Ο Νίκος Σύψας δήλωσε χαρακτηριστικά στον Antenna ότι, λόγω της θέσης του, έχει πρόσβαση στο σχετικό μητρώο κάθε μέρα και δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα με τα στοιχεία. “Πραγματικά εξεπλάγην όταν διάβασα περί δύο μητρώων”, είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: “Χρησιμοποιούμε το μητρώο από τον Μάρτιο, από το κρούσμα No1, κι εκεί όλοι οι γιατροί- ας πούμε εμείς οι γιατροί στο “Λαϊκό” που έχουμε τα κρούσματα, περνάμε όλα τα στοιχεία στο συγκεκριμένο μητρώο. Το μητρώο αυτό μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Με τον ΕΟΔΥ συνεργαζόμαστε από το πρώτο κρούσμα χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Χωρίς ποτέ εμείς, ως επιτροπή, να έχουμε αμφισβητήσει την ακρίβεια των στοιχείων που μας δίνει ο ΕΟΔΥ. Κάθε Πέμπτη, έρχεται άνθρωπος από τον ΕΟΔΥ στην Επιτροπή και κάνουμε μακρές συζητήσεις. Εκεί έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ όσα δημοσιεύονται, τα οποία, όμως, είναι ακριβώς καθαρά επιστημονικά στοιχεία προς ανάλυση, δεν είναι προς δημόσια χρήση”.

Click4more: ΕΟΔΥ: Τι λένε τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα διπλά αρχεία του ΕΟΔΥ

Ο κ. Σύψας πρόσθεσε πως “οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, λαμπροί επιστήμονες, δηλαδή εμένα μου κάνουν φοβερή εντύπωση αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ, ως πανεπιστημιακός, έχω πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχω δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου από στοιχεία του ΕΟΔΥ και οι άνθρωποι στα μεγαλύτερα περιοδικά δέχτηκαν τις δημοσιεύσεις και την ποιότητα των στοιχείων τα οποία τους δίνουμε”.

Για να καταλήξει: “Νομίζω ότι αυτός ο θόρυβος που γίνεται δεν βοηθάει καθόλου, μα καθόλου την κοινή μας προσπάθεια που κάνουμε και σαν Επιτροπή και σαν ΕΟΔΥ. Πάντως, ως επιστήμονας δεν μπορώ να σας πω ότι έχω κάποιο πρόβλημα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα; Βεβαίως. Τίποτα δεν είναι τέλειο, το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να απαξιώνουμε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ. Πραγματικά με στεναχώρησε λιγάκι αυτό”, κατέληξε.

“Στριμωχτήκαμε στο δεύτερο κύμα”

Από την πλευρά της, και η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως “δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάτι για “διπλά βιβλία”. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα και “στριμωχτήκαμε”, για να το πω απλά, η κυρία Κοντοπίδου, η οποία είναι η υπεύθυνη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, έρχεται κάθε εβδομάδα στην Επιτροπή μας, είτε Τετάρτη είτε Πέμπτη, και μας αναλύει τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας – δηλαδή τώρα ήρθε την Πέμπτη και μας ανέλυσε τα δεδομένα της 37ης εβδομάδας”.

Η κυρία Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι “αυτές οι εβδομαδιαίες αναλύσεις είναι πολύ λεπτομερείς. Δεν μιλάνε μόνο για τα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε μέρα, αλλά κοιτάμε και ανά περιοχή, ηλικιακές κατανομές κλπ. Είναι μια πολύ καλή, αναλυτική ενημέρωση μετά από επεξεργασία της εβδομάδας που μας πέρασε. Επίσης, η κυρία Βώρου έρχεται από τον ΕΟΔΥ για να μας μιλήσει για τα μινκ. Και όποτε κάτι χρειαστεί, ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ μέσω της ΓΓ έρχεται και μας ενημερώνει. Εγώ δεν έχω αισθανθεί κάποια κακή επικοινωνία”.

Τέλος, σε ερώτηση, εάν έχει την αίσθηση ότι κρύβονται κρούσματα, απάντησε κατηγορηματικά: “Σε καμία περίπτωση. Αυτό που είχαμε δει, αλλά τον Σεπτέμβριο, είναι να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση από κάποια μικρά εργαστήρια- κυρίως ιδιωτικά- να μας δώσουν τα στοιχεία, καμιά εβδομάδα. Αυτά, όμως, ήταν τον Σεπτέμβριο και για πολύ μικρό αριθμό δειγμάτων που δεν άλλαξαν σε καμία περίπτωση της γενική εικόνα της χώρας μας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις