Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα λύματα Αττικής δείχνουν έως 90.000 φορείς

Κορονοϊός: Τα λύματα Αττικής δείχνουν έως 90.000 φορείς

Με την Αττική εδώ και μερικές ώρες σε νέο σκληρό lockdown, τα όσα προκύπτουν από τις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στο μεγαλύτερο νομό της χώρας, μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Τα λύματα δείχνουν πολλά κρούσματα και «κρύβουν» φόβους για παράταση των μέτρων.

Διανύοντας τις πρώτες ώρες του τρίτου, κατά σειρά, lockdown της, η Αττική… άκουσε ότι τα λύματά της δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η μείωσή του αναμένεται σε τουλάχιστον 10 μέρες. Αυτό είπε μιλώντας την Πέμπτη (11.02.2021) στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική, προκύπτει από τα λύματα.

Click4more Θεσσαλονίκη – Κορονοϊός: Νέα μέτρηση στα λύματα – Το συμπέρασμα και ο μεγάλος φόβος των ειδικών (pics)

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι περιμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών που θα είναι στην αρχή σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και μετά τις 28 Φεβρουαρίου τόνισε ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι χρειάστηκαν πέντε εβδομάδες.

Ίσως 150 τα κρούσματα στην Αττική στις αρχές Μαρτίου

Από την πλευρά του, στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.Σημείωσε ότι αν το lockdown στην Αττική διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη. Χαρακτήρισε την απόφαση για σκληρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναπόφευκτη και πρόσθεσε πως ελήφθη την κατάλληλη στιγμή. 

Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική. Στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για σκληρό lockdown και στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η πλήρωση σε κλίνες ΜΕΘ είναι στο 39% και συνεπώς όπως «υπάρχει χώρος ακόμα». Αντιπρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70% του προσωπικού των επιχειρήσεων λέγοντας ότι ένα τέτοιου είδους μέτρο ίσως να έφτανε.

  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις