Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα λύματα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Ασυμπτωματικοί το 50%

Κορονοϊός: Τα λύματα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων στην Αττική – Ασυμπτωματικοί το 50%

Η Αττική που παραμένει στο… κόκκινο, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες. Μετά τις γιορτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, η διασπορά θα φανεί σε μερικές μέρες. «Καμπανάκι» από τη Ματίνα Παγώνη πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει το τρίτο κύμα που όμως αναμένεται κατά τον… Φεβρουάριο.

Οι γιορτές που πέρασαν και τα πράγματα ήταν λίγο πιο χαλαρά, η καλοκαιρία που έβγαλε τους κατοίκους της Αττικής στα πάρκα και τις παραλίες και το ιικό φορτίο στα λύματα που παρουσιάζεται αυξημένο και σημαίνει συναγερμό για την εξέλιξη του κορονοϊού. Και όλα αυτά με τη χώρα σε lockdown τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου.

Από την περίοδο των γιορτών έχει αυξηθεί το ιικό φορτίο στα λύματα στην Αττική τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας, τη Δευτέρα (11.01.2021) στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Όπως είπε, μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων (πάνω από 50%) είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

Click4more Σχολεία: Μάσκες, ορθάνοιχτα παράθυρα και… ειδικό πλάνο για τα διαλείμματα (pics, video)

Ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό στην Αττική τόνισε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Τα πράγματα είναι δύσκολα, είπε, και ζήτησε να γίνονται περισσότερα τεστ.

Έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών. 

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο κάποιοι αναμένουν τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.

Click4more Σύψας για άνοιγμα σχολείων: Μπορεί να ξανακλείσουν – Κάθε βδομάδα οι αποφάσεις

Παράλληλα, αναφερόμενη στην εκτίμηση του Νίκου Σύψα πως η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown, η Ματίνα Παγώνη δεν έκρυψε την ανησυχία της, λέγοντας είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».

  

Ολέθριες συνέπειες αν η Αθήνα γίνει Θεσσαλονίκη

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», είπε. Σημείωσε, πάντως, ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Εκείνο που τον φοβίζει περισσότερο είναι το να ανοίξει σταδιακά η αγορά. «Αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις