Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τέσσερα «όπλα» πριν… το πατήσουν για lockdown! Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

κορονοϊός μάσκα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ο πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρο δίλημμα στο νέου του μήνυμα και μια σειρά μέτρων είναι έτοιμα να επιβληθούν για να αποφύγουμε το lockdown στην Αττική. Ο κορονοϊός που εξαπλώνεται ταχύτατα, οι αρνητές… που επιμένουν και οι επόμενες μέρες που είναι ίσως οι κρισιμότερες.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα, τον αριθμό των νεκρών, αλλά και αυτόν των διασωληνωμένων να αυξάνονται διαρκώς, προκαλώντας ανησυχία.

Η λέξη lockdown είναι σταθερά… στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες και παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν… πάτησε το κουμπί στο νέο του μήνυμα στον ελληνικό λαό, το απόγευμα της Πέμπτης, 24.09.2020, είναι δεδομένο πως έστω σαν ύστατο μέτρο, παραμένει στο τραπέζι.

Click4more: Εικόνες που σοκάρουν στο ΑΧΕΠΑ! Συνωστισμός, ύποπτα κρούσματα και απολύμανση… με σφουγγαρίστρα

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ξεκάθαρο δίλημμα: “Αυτοπροστασία ή καραντίνα”, τονίζοντας όμως για πολλοστή φορά πως κανένα νέο μέτρο δεν έχει νόημα αν δεν τηρούνται τα ήδη επιβληθέντα και προτάσσοντας τη χρήση μάσκας ως το υπ’ αριθμόν ένα όπλο για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Ξεκαθάρισε ακόμη πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέχει πολύ από το να φθάσει στα όριά του.

Είναι σαφές, πως η απόφαση για τοπικού χαρακτήρα καραντίνα στην Αττική, η οποία αναδείχθηκε σε πρωταθλήτρια των κρουσμάτων και το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δεν έχει ακόμη ληφθεί, όμως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο είναι στο “οπλοστάσιο” της Πολιτείας αν χρειαστεί.

Έτοιμα… τα νέα μέτρα πριν το lockdown

Μέχρι να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από νέα μέτρα τα οποία είναι έτοιμα να επιβληθούν, πριν παρθεί η απόφαση για lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι τέσσερα:

– η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

– ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms

– η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65

η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Click4more: «Βόμβα» Κικίλια: «Πάνω από 900 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας»

Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν συζητήσεις, καθώς με τα καταστήματα κλειστά, οι παρέες των νεαρών κυκλώνουν τα περίπτερα στις πλατείες. Με μπύρες και αναψυκτικά από το ψυγείο, μένουν ως αργά τη νύχτα. Αυτός φαίνεται πως είναι ο νέος στόχος κατά του συνωστισμού: Τα περίπτερα και η λειτουργία τους.

Η συνεχής συζήτηση για τη λειτουργία των περιπτέρων και την κατανάλωση προϊόντων από τις παρέες των νεαρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει κινητοποιήσει τους περιπτερούχους και την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων σχολιάζουν και τις πληροφορίες που θέλουν να τους γίνεται απλή σύσταση να μην πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τα μεσάνυχτα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης καπνοπωλών περιπτερούχων Αττικής, συνεδρίασαν για να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις αποφάσεις που θα ληφθούν, αν αυτές τελικά αφορούν και τον δικό τους κλάδο.

Δείτε το ρεπορτάζ

Κι άλλα μέτρα στο τραπέζι

Το βασικό, πάντως, σύμφωνα και πάλι με την ΕΡΤ, είναι τα μέτρα να είναι απλά και εφαρμόσιμα, όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να δούμε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια υγεία και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

Οι αρνητές… επιμένουν!

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι οι αρνητές της μάσκας είναι πλέον αντιμέτωποι με φυλάκιση, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ενεργοποιήσει ειδικό λογισμικό για να τους εντοπίζει και στο διαδίκτυο εκείνοι επιμένουν. Κάποιοι λένε ότι πεθαίνουν περισσότεροι από άλλους ιούς ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η εκπνοή με μάσκα είναι δηλητήριο.

Τα σενάρια συνωμοσίας και η αδιαφορία για τη δημόσια υγεία συνεχίζονται από τους αρνητές κορονοϊού, οι οποίοι εξακολουθούν να τηρούν μια αμετανόητη στάση, παρά τις συστάσεις των ειδικών για προστασία μέσω μάσκας και τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Click4more: Σύψας στο “Live News”: Θα πάμε με τον κορονοϊό μέχρι το καλοκαίρι του 2021 (video)

«Το έχουν χοντρύνει περισσότερο απ’ ότι είναι. Έχουμε γύρω στους 380 θανάτους. Πιστεύω ότι δεν είναι τόσοι πολλοί που να καλύπτουν το κομμάτι του πληθυσμού που λένε ότι υπάρχει κορονοϊός. Πεθαίνουν πιο πολλοί από άλλες αρρώστιες.»

«Πιστεύω ότι δεν είναι η έκταση αυτή που δίνουνε. Σίγουρα υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν το λένε. Όσον αφορά στη θνησιμότητα και στην μεταδοτικότητα.»

«Δε μπορείς να πας ενάντια στο σύστημα. Για να λένε ότι χρειάζεται η μάσκα, πρέπει να τη φοράμε.»

Οι αρνητές τα… βάζουν και με τους εκπαιδευτικούς

Μάλιστα, υπάρχουν και ορισμένοι, οι οποίοι πιστεύουν πως οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που αναγκάζουν τα παιδιά να φοράνε μάσκα στο σχολείο, εκβιάζοντάς τους πως αλλιώς δεν θα κάνουν μάθημα.

«Οι δάσκαλοι πιέζουν παιδιά! Αν δεν φοράνε μάσκα να μη κάνουν μάθημα. Γιατί, γιατί, γιατί; Η εκπνοή με τη μάσκα είναι δηλητήριο!»

«Όποιος δε θέλει να ακούσει, ας πληρώσει τα 150 ευρώ που είναι στα λεωφορεία, μήπως βάλει μυαλό.»

«Οι αρνητές πρέπει να βάλουν μυαλό»

Ο περισσότερος κόσμος συμμορφώνεται με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση σε όσους δεν προσέχουν, να σέβονται τους συνανθρώπους τους.

«Υπάρχουν γύρω άτομα που κολλάνε, τα νοσοκομεία γεμίζουν και δε νομίζω να λένε ψέματα. Σε όσους δεν φοράνε μάσκα, πρέπει να φοράνε για να προστατεύουν και τους γύρω τους, να μην είναι ατομικιστές.»

«Να βάλουν μυαλό και να προστατεύουν και τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους.»

Click4more: Κορονοϊός: «Μαύρος» Σεπτέμβρης – Οι νεκροί έφτασαν τους 100 και ο μήνας δεν έχει φύγει

«Όποιος δεν πάθει κορονοϊό, δε θα μάθει» λένε όσοι πειθαρχούν στα μέτρα προστασίας, στέλνοντας το μήνυμά τους προς τους αρνητές του κορονοϊού.

«Ο γιος μου που ζει στο Λονδίνο είχε κορονοϊο 15 μέρες. Το πέρασε και τώρα είναι καλά.»

«Αυτοί που δεν πιστεύουν, δεν το πιστεύουν μέχρι να το πάθουν. Τότε θα αλλάξει η γνώμη τους, όπως σε πολλούς.»

Η ποινική δίωξη και η αυτόφωρη διαδικασία συνεχίζονται για όσους διακηρύσσουν κατά της χρήσης μάσκας και δεν υπακούν στα μέτρα προστασίας, ενώ η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει σχηματίσει 44 δικογραφίες, που σχετίζονται με παραβάσεις και σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από: Mega, ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις