Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου – Να «κλειστούν οι ανεμβολίαστοι»

Κορονοϊός - Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Να «κλειστούν οι ανεμβολίαστοι»
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, τόνισε κατηγορηματικά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκφράζει αντίθετη άποψη με άλλους συναδέλφους του, που προτείνουν παράταση για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημείωσε ότι «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

Μάλιστα, επισήμανε ότι αντί να κλείνει η χώρα και οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να «κλείνονται» περισσότερο οι ανεμβολίαστοι, λέγοντας ότι «αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα, κι αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση». 

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το laptop».

Το μήνυμα για να νικήσουμε τον κορονοϊό

Μιλώντας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι φαίνεται αποκλιμάκωση στη λοιμωγόνο δύναμη του ιού αλλά «αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει». 

Στη Νότια Αφρική η κλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον ήρθε μετά από 1 με 1,5 μήνα άρα εκτιμάται πως και στην Ελλάδα η κορύφωση θα έρθει το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».

Για τις διαφορές του rapid και του self test, διευκρίνισε πως «το self test γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». 

«Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά… Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε.  

Εξήγησε ότι επειδή κάποιοι πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid test που έκαναν με PCR.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις