Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τι λένε φαρμακοποιοί και ιδιώτες γιατροί για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα πρόστιμα

Κορονοϊός: Τι λένε φαρμακοποιοί και ιδιώτες γιατροί για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων και τα πρόστιμα

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αλλά και τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλονται μιλούν στο newsit.gr ιδιώτες γιατροί, αλλά και φαρμακοποιοί. Οι περισσότεροι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας έχουν ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό τους εναντίον του κορονοϊού, ενώ ζητούν από αυτούς που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αναμονής η της άρνησης να το ξανασκεφτούν.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης πιστεύει ότι τελικά όλοι οι συνάδελφοι τους θα προχωρήσουν στη χορήγηση των συσκευασμάτων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. «Και οι φαρμακοποιοί ανήκουν στους υγειονομικούς, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξει υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς και σε εμάς. Κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και όχι να γίνει υποχρεωτικά. Παρόλα αυτά επειδή υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξαιρούνται αυτοί με προβλήματα υγείας, θα αναγκαστούν να το κάνουν για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία του φαρμακείου τους» λέει στο newsit.gr, o πρόεδρος του συλλόγου. 

Και προσθέτει: «Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένος και πάνω σε μας έγινε και το πείραμα των εμβολίων και των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Έχει μείνει ένας μικρός αριθμός. Κανένας άνθρωπος που δουλεύει σε χώρο φαρμακείου δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Προς το παρόν δεν μας έχουν εξειδικεύσει τον τρόπο του ελέγχου. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Πιστεύω πως το πιο εφικτό είναι να ελέγχεται ο φαρμακοποιός, βέβαια τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα και ο φαρμακοποιός δεν θα μπορεί να τα ελέγξει».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός θεωρεί ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας του προσωπικού που δεν θα έχει προχωρήσει στον πλήρη εμβολισμό του μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω πως το ποσοστό των εμβολιασμένων θα είναι αυξημένο στο υγειονομικό προσωπικό. Εκεί που θα είναι χαμηλότερο θα είναι στο διοικητικό και στο τεχνικό προσωπικό των κλινικών. Πιστεύω όμως πως δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που θα πραγματοποιούν τον έλεγχο. Για τους μη εμβολιασμένους γιατρούς θα γίνεται αναστολή της σύμβασης με την εκάστοτε κλινική, μέχρι να εμβολιαστούν», αναφέρει στο newsit.gr ο Γρηγόρης Σαραφιανός.

«Να γίνεται έλεγχος από τις αρχές του κράτους»

Την υποχρεωτικότητα του εμβολισμού και στους ιδιωτικούς γιατρούς επικροτεί ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά όλους τους υγειονομικούς και όλο το προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές δομές και ιδιωτικά ιατρεία. Στατιστικά η πλειονότητα των ιδιωτών γιατρών της Θεσσαλονίκης αλλά και πανελλαδικά είναι εμβολιασμένοι ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν γιατί έχουν νοσήσει ή υπάρχει κάποιο άλλο κόλλημα που όμως προβλέπεται. Το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πάνω από 95%” τονίζει στο newsit.gr, ο κ. Νίτσας. Και επισημαίνει: «Θα υπάρξουν πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πως θα γίνεται ο έλεγχος, αναμένουμε τις υπουργικές αποφάσεις. Ειπώθηκε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Νομίζω πως θα είναι πολύ εύκολο να γίνεται ο έλεγχος από τις αρχές του κράτους. Συζητούμε όμως κάτι αυτονόητο. Όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών. Να μη βάζουμε όλους τους γιατρούς και τους υγειονομικούς στον ίδιο κουβά».

Άγγελος Λαμπίδης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις