Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν

Με δεδομένο το τρίτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας (2 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Αθήνα), επανέρχεται το ζήτημα της πρόληψης και προστασίας για αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού COVID-19. Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ταξιδεύουν.

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, – https://www.ecdc.europa.eu/en/areas-presumed-ongoing-community-transmission-2019-ncov– αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα

Κορονοϊός: Οκτώ κρίσιμες οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Πως μεταδίδεται ο κορονοϊός και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον COVID-19

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις