Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το σχέδιο προσέγγισης των ανεμβολίαστων – Κλείνει το «παράθυρο» επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Κορονοϊός: Το σχέδιο προσέγγισης των ανεμβολίαστων – Κλείνει το «παράθυρο» επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Κλείνει κάθε «παράθυρο» η κυβέρνηση στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ρίχνει όλο το βάρος στην προσπάθεια «πειθούς» των ανεμβολίαστων πολιτών να κάνουν το επόμενο βήμα, συμβάλλοντας στην επίτευξη του πολυπόθητου «τείχους» ανοσίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέκλεισε να ενταχθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πέραν των υγειονομικών και του προσωπικού σε δομές υγείας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και από χτες και στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) για τους οποίους ήδη εφαρμόζεται, καθώς έρχονται σε επαφή με ασθενείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μητσοτάκης για επέκταση υποχρεωτικότητας: «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα ήταν χρήσιμη»

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η επιβολή του μέτρου δεν βοηθά σε αυτή τη φάση και ίσως οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα…

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών και των αρνητών δεν θα αλλάξει γνώμη σε καμία περίπτωση, κι έτσι «ποντάρουν» στους πολίτες οι οποίοι έχουν ακόμη επιφυλάξεις και παρατείνουν τον εμβολιασμό τους.

 «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλλουμε επιπλέον υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν χρήσιμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Athens Democracy Forum.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κατά κύριο λόγο ικανοποιητικά.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι «σκληροί» αντιεμβολιαστές και αρνητές δεν ξεπερνούν το 13 με 14%  του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί λοιπόν το 85% του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας έχουμε πετύχει τον στόχο της ανοσίας» δηλώνει στο Newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης που έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα τα αυστηρά μέτρα εισόδου σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους πολίτες, όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, θα είναι τροχοπέδη στην καθημερινότητα τους και εκτιμάται ότι θα τους οδηγήσει να αναθεωρήσουν την απόφαση τους.

«Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οδηγός το παράδειγμα της Ευρυτανίας»

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ξεκινούν περιοδείες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ξεκινώντας από την «προβληματικότερες» όλων… Τη Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και Έβρο) αλλά και την Πελοπόννησο, με έμφαση να δίνεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου τα ποσοστά είναι αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τις πόλεις.

Οδηγός το παράδειγμα της Ευρυτανίας, όπου λίγο διάστημα μετά την επίσκεψη Πέτσα, επέστρεψαν ξανά οι κινητές μονάδες εμβολιασμού, καθώς πολλοί πολίτες άλλαξαν στάση και εκδήλωσαν την επιθυμία να κάνουν το εμβόλιο.

Πέτσας και Θεμιστοκλέους θα έχουν επαφές με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. επιμελητήρια, εμπορικούς, ιατρικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, εκπροσώπους της εκκλησίας κ.α., ζητώντας τη συμβολή τους στην επιχείρηση «πειθούς» των ανεμβολίαστων.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξανακυλήσει η χώρα σε lockdown. Πρέπει όλοι μας, και αυτοί των οποίων η δουλειά και η ζωή τους θα επηρεαστεί από μία τέτοια εξέλιξη, να βάλουν πλάτη» εξηγεί στο Newsit.gr κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι «η οικονομία δεν μπορεί να μπει ξανά σε περιπέτειες».

Στο επίκεντρο της προσοχής κυβέρνησης και επιστημόνων είναι κυρίως οι έφηβοι 12 – 18 ετών μαζί με τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι είναι οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπέρ του εμβολιασμού τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε σύνολο 300 διασωληνωμένων πολιτών, αυτή τη στιγμή, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάνω από το 90% αυτών είναι ανεμβολίαστοι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις