Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου σε άνω των 60 ετών, υγειονομικούς και ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας – 30/09 ανοίγει η πλατφόρμα

Κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Όπως κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, 20.09.2021, οι αρμόδιες Αρχές ενημέρωσαν για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας, αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ειδικά σήμερα είναι και μέρα… ανακοινώσεων, καθώς η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησαν πιο συγκεκριμένα για την τρίτη δόση του εμβολίου, ένα θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 2.126 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 369 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 341 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα, τονίζοντας την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Οι αποφάσεις για την τρίτη δόση εμβολίου

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Click4more: Pfizer: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά 5 έως 11 ετών

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι οι υγειονομικοί, τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Επιπρόσθετα τόνισε πως αναμένονται στοιχεία από τα CDC ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα συμπεράσματα που έχει βγάλει η επιτροπή για την τρίτη δόση εμβολιασμού, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτική σε ό, τι αφορά την τρίτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολούθως, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας αμέσως μετά πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου

Ακόμη, τόνισε πως η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και πως ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις (σ.σ. ή η μία και μοναδική του Johnson & Johnson).

Το ότι η τρίτη δόση εμβολίου είναι προαιρετική και έρχεται ως ισχυρή σύσταση, ισχύει για όλους, όπως διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους υγειονομικούς, για τους οποίους πλέον οι δύο δόσεις είναι υποχρεωτικές.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις