Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Pfizer: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για παιδιά 5 έως 11 ετών

Pfizer

Άδεια για χρήση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών θα ζητήσουν η Pfizer και η BioNTech, καθώς, όπως ανακοίνωσαν, το σκεύασμά τους είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και σε αυτές τις ηλικίες.

Η ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε παιδιά από 5 έως 11 ετών ήρθε το πρωί της Δευτέρας (20.09.2021), μετά την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των δοκιμών.

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους κατά της COVID-19 προκάλεσε ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση σε παιδιά 5 έως 11 ετών. Γι’ αυτό και οι δυο εταιρίες σκοπεύουν να ζητήσουν άδεια για τη χρήση του εμβολίου σε παιδιά αυτής της ηλικίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη αλλά και αλλού, το συντομότερο δυνατό. 

Οι εταιρίες ανακοίνωσαν πως αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από τις φάσεις 2 και 3, όπου στις ηλικίες 5 έως 11 καταγράφηκε η ίδια παραγωγή αντισωμάτων καθώς και παρόμοιες παρενέργειες όπως στις ηλικίες 16 έως 27 ετών.

«Από τον Ιούνιο, οι περιπτώσεις Covid-19 σε παιδιά έχουν αυξηθεί κατά 240% στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό. Αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών προσφέρουν ισχυρή βάση για να ζητήσουμε άδεια για τη χορήγηση του εμβολίου μας σε παιδιά 5 έως 11 ετών» τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά και σημείωσε ότι η εταιρία σκοπεύει να καταθέσει επειγόντως αίτηση τόσο στον FDA των ΗΠΑ όσο και σε άλλους οργανισμούς για τη χρήση του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες. 

«Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να υποβάλουμε στις ρυθμιστικές αρχές τα αποτελέσματα για τα παιδιά σχολικής ηλικίας πριν από την αρχή της χειμερινής περιόδου», δήλωσε ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν.

Στα παιδιά 5 έως 11 ετών που συμμετείχαν στις δοκιμές, δόθηκαν δυο δόσεις 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου, το 1/3 της δόσης που είχε δοθεί στα παιδιά από 12 ετών και άνω. Μεταξύ των δύο δόσεων μεσολάβησε διάστημα τριών εβδομάδων.

Παράλληλα, Pfizer και BioNTech περιμένουν, στο τέλος του έτους, να μάθουν και τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς σε παιδιά δυο έως πέντε ετών αλλά και για παιδιά από 6 μηνών έως δυο ετών.

Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 2.268 παιδιά. Αντίθετα με τις προηγούμενες δοκιμές, αυτή τη φορά δεν συγκρίθηκαν δεδομένα από παιδιά που έκαναν το εμβόλιο κι άλλα που έκαναν placebo. Αυτή τη φορά, η δοκιμές συγκρίνουν την ποσότητα των αντισωμάτων που παράγοντα από το εμβόλιο στα παιδιά σε σχέση με την αντίδραση που είχαν μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις