Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα νούμερα θανάτων και διασωληνωμένων – 150 νεκροί σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Τρομάζουν τα νούμερα θανάτων και διασωληνωμένων – 150 νεκροί σε μια εβδομάδα

Μεγάλη αύξηση των νεκρών από τις επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία ο κορονοϊός. Μεγάλη ανησυχία από την αυξητική τάση που παρουσιάσουν και οι διασωληνωμένοι. Παραμένουν σε υψηλό επίπεδο τα κρούσματα. Πως θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα σχολεία.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου όμως στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σίγουρος πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα καθώς ο κορονοϊός θερίζει στη χώρα.

Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές στην υγεια που προκαλεί νέος κορονοϊός αυξάνεται συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι πως από τους 7 νεκρούς στις 2 Νοεμβρίου φτάσαμε στο θλιβερό ρεκόρ της Κυριακής με 35 νεκρούς.

Click4more: Κορονοϊός: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε 4 περιφέρειες – Πως κατανέμονται σε όλη τη χώρα

Συνολικά την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 150 άνθρωποι και η κατάσταση δεν δειχνει να βελτιώνεται καθώς υψηλός παραμένει και ο αριθμός αυτών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρα. Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228 και υπάρχει και εδώ αυξητική τάση.

Οι νεκροί τις τελευταίες 7 ημέρες:

2 Οκτωβρίου 7 νεκροί 153 διασωληνωμένοι
3 Οκτωβρίου 13 169
4 Οκτωβρίου 18 179
5 Οκτωβρίου 29 187
6 Οκτωβρίου 14 196
7 Οκτωβρίου 34 207
8 Οκτωβρίου 35 228

Μεγάλη διασπορά και στα κρούσματα

Ανησυχία υπάρχει και για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων που προκαλει ο κορονοϊος καθώς η κατάσταση δεν είναι δύσκολη μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη που παραμένουν στις πρώτες θέσεις αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας που καταγραφουν και αυτές τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια με το lockdown να μαζευτεί η κατάσταση και να μειωθούν τα κρούσματα και η μεταδοτικότητα.

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν από Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία

Η πρώτη μέρα στα θρανία μετά το lockdown θα είναι αύριο Δευτέρα για τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων που θα λειτουργήσουν κανονικά και πάντα κάτω από τους αυστηρούς κανόνες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Όσον αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια τα μαθήματα θα προχωρούν με τηλεκπαίδευση. Και μάλιστα σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου -που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις-, αυτή τη φορά η ύλη θα προχωρήσει κανονικά.

Click4more: Οδηγός… επιβίωσης στο lockdown – Προσοχή στις “παγίδες” του εγκλεισμού

Ανοιχτά θα είναι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα όμως για την μετακίνηση προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, «προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν προμηθευτεί βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.

Click4more: Lockdown και άδεια κυκλοφορίας εργαζομένων: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4. «συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Η μετάβαση του μαθητή θα πρέπει να γίνεται από έναν γονέα, ενώ χρειάζεται και μια βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Κατεβάζουν ρολά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Κλειστά θα είναι αύριο αύριο Δευτέρα τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής τα οποία είχαν μείνει ανοικτά το Σαββατοκύριακο για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου που τα κατέκλυσε.

Ανοικτά θα μείνουν τα καταστήματα τροφιμων όπως τα σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κτλ τα οποία θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.

Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

Click4more: Lockdown: Τι ισχύει για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού έως τις 30 Νοεμβρίου

Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)

  • Καθαριστήρια

  • Περίπτερα (24ώρο)

  • Φαρμακεία

  • Πρατήρια καυσίμων

  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

  • Pet shops

  • τα κυλικεία στα δημοτικά σχολεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις