Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κώστας Λαγουβάρδος για φωτιές: Το φετινό καλοκαίρι ίσως είναι ένα συνηθισμένο των επόμενων δεκαετιών

Κώστας Λαγουβάρδος για φωτιές: Το φετινό καλοκαίρι ίσως είναι ένα συνηθισμένο των επόμενων δεκαετιών

«Το φετινό καλοκαίρι είναι μια εικόνα του μέλλοντος. Ίσως είναι ένα τυπικό καλοκαίρι των επόμενων δεκαετιών και θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις» προειδοποίησε μέσω του Αθήνα 984 ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας για τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Στη συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 αναφέρθηκε στις φωτιές του φετινού καλοκαιριού και στο φαινόμενο του πυροσωρείτη που παρατηρήθηκε στη φωτιά στα Βίλια, λέγοντας ότι αξίζει να του δώσουμε προσοχή.

«Το είχαμε δει και σε άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν, αλλά τώρα καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε και να το καταγράψουμε. Είναι μια εικόνα, που παραπέμπει στο μέλλον, διότι εάν πάμε σε μεγαλύτερους καύσωνες, θα αντιμετωπίζουμε πλέον τέτοιες καταστάσεις.» σημείωσε.

Όπως εξήγησε: «Ενώ στην αρχή είχαμε ανέμους στα Βίλια, όταν κόπασαν – από την Τετάρτη- παρατηρήθηκε μια εκρηκτική αστάθεια. Με νέφη καπνού να ανεβαίνουν σαν έκρηξη, προκαλώντας το φαινόμενο του πυροσωρείτη. Βέβαια, η καύσιμη ύλη έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φουντώσουν οι φλόγες και είναι ευτύχημα που δεν είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους, διότι πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τί θα είχε συμβεί…»

Συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί μέχρι την επόμενη Δευτέρα όσο επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι, «επειδή υπάρχουν τόσο η καύσιμη ύλη, όσο και το επικίνδυνο πλαίσιο. Θα έχουμε ενισχυμένο μελτέμι στο τόξο από την Νότια Εύβοια, την Βόρεια και Ανατολική Αττική, τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, περιοχές της Κρήτης, έως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις