Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Κώστας Μπακογιάννης: «Είναι ευκαιρία να υπάρξει ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης»

Κώστας Μπακογιάννης: «Είναι ευκαιρία να υπάρξει ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης»
InTime

Για βάσεις που πρέπει να μπουν για ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης από το βήμα της εκδήλωσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να παρασυρθούμε σε προχειρότητες.

Το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση, η οικονομία διαμερισμού μπορεί να είναι ευλογία και μπορεί να είναι και κατάρα, ανάφερε ο Κώστας Μπακογιάννης. Εξήγησε ωστόσο, ότι είναι ευλογία διότι, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν αλλά και τώρα, έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα, αλλά και κατάρα διότι οδηγεί, σε αυξήσεις ενοικίων κλπ. Δημιουργεί επίσης και ζητήματα στην κοινωνική συνοχή της πόλης, υποστήριξε.

Τι γίνεται με το νομοθετικό πλαίσιο;

Αναφερόμενος στο πού πρέπει να κινηθεί το νομοθετικό πλαίσιο υπογράμμισε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο πολιτικά να “σπρώξουμε” το ζήτημα στην κυβέρνηση, στην εκάστοτε κυβέρνηση, όμως δεν είναι σύμπτωση και δεν είναι τυχαίο ότι στις πιο πολλές πόλεις παγκοσμίως την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος», εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το θέμα το βραχυχρόνιων μισθώσεων θα πρέπει να εξεταστεί γειτονιά – γειτονιά. Υπάρχουν γειτονιές οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο του κορεσμού όπως υπάρχουν και οι γειτονιές που θα καλωσόριζαν περισσότερο την οικονομία του διαμερισμού.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να κρατήσει τον χαρακτήρα της. Θα πρέπει να αλλάξει χωρίς να χάσει τη ψυχή της, πρόσθεσε. «Η τουριστικοποίηση της πόλης, η άκρατη τουριστικοποίηση της πόλης, η μετατροπή της σε μία αρχαιοελληνική Disneyland ή μία νεοκλασική Disneyland κινδυνεύει να δημιουργήσει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο στο μόνιμο κάτοικο αλλά και στον ίδιο τον επισκέπτη. Αυτό είναι λοιπόν το πολύ μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις