Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κώστας Παπαζάχος: Είμαστε επιφυλακτικοί με τον σεισμό στη Λέσβο

σεισμός

Για ένα ρήγμα 8 χιλιομέτρων στη Λέσβο κάνει λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, λέγοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ σημείωσε πως: «Δεν είναι ότι έχει ξεφύγει ακολουθία επειδή γίνονται συνέχεια σεισμοί» και συνέχισε λέγοντας ότι «προς τα μέσα της εβδομάδας θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη η εικόνα» τόσο για τη Λέσβο όσο και για τα υπόλοιπα μέρη που σημειώθηκαν σεισμοί.

«Λέμε στους κατοίκους πως δυστυχώς οι ακολουθίες κρατάνε πολύ. Αυτή κρατάει αρκετά. Ας κάνουμε λίγη υπομονή τις επόμενες μέρες. Πλέον το ρήγμα είναι αρκετά μεγάλο, γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Συνεχίζεται και στο θαλάσσιο χώρο. Σίγουρα πάει και προς το νότο και ακριβώς επειδή μπορεί να γίνει σεισμός ίδιου μεγέθους, όπως πεντάρι σε ένα άλλο κομμάτι κοντά σε ένα άλλο χωριό, μας βλέπετε επιφυλακτικούς» σημείωσε.

Τι είπε για την έντονη βοή

«Αν αρχίσει να διαφαίνεται μια σταδιακή ύφεση, θα είμαστε πιο ήρεμοι και εμείς. Επειδή είναι πάνω από το ρήγμα, οι κάτοικοι ακούνε πάρα πολύ έντονη βοή. Αυτό δεν διευκολύνει την κατάσταση, ούτε τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν εύκολα. Δεν μπορεί να έχεις 20 παιδιά μέσα σε μια τάξη και να ακούνε κάθε δεκαπέντε λεπτά ένα βόμβο», τόνισε ο καθηγητής.

 

Επισήμανε ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν τα ευάλωτα κτήρια και υπενθύμισε την περίπτωση της Σάμου, όπου δύο ανήλικοι μαθητές σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε τοίχος μετά από σεισμό. 

«Θυμηθείτε, είχαμε και μια μεγάλη ακολουθία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακριβώς δίπλα στη Θήβα. Πολύ ανησυχητική που ενεργοποίησε ένα ρήγμα το οποίο σιγά σιγά, σε ένα χρόνο έσβησε», υπενθύμισε ο καθηγητής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις