Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κώστας Βαρώτσος: Ο «Ξένος» που έγινε «Δρομέας» και η εναλλακτική πρόταση για τα Χριστούγεννα

Δρομέας
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πριν από λίγες ημέρες ο “Δρομέας” καθαρίστηκε από ιδιωτική εταιρεία και… συστήθηκε ξανά στους Αθηναίους και τους τουρίστες. 

Ο γλύπτης και δημιουργός του, Κώστας Βαρώτσος, μίλησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” για το πασίγνωστο έργο του, λέγοντας πως “πλέον έχει αποφασιστεί να καθαρίζεται συστηματικά, ώστε να μην χάνει τη λάμψη του, ενώ γίνονται συζητήσεις προκειμένου να φωτιστεί, ώστε να αναδεικνύεται και τη νύχτα”. 

Το εντυπωσιακό γλυπτό, ύψους σχεδόν 8 μέτρων, κατασκευάστηκε το 1988 και αρχικά είχε ονομαστεί “Ξένος”, υποδηλώνοντας την κίνηση των επισκεπτών που έρχονται και φεύγουν. Τελικά, επικράτησε ως “Δρομέας”, καθώς αυτή την αίσθηση άφηνε στο κοινό. Αποφασίστηκε να μείνει μόνιμα στο συντριβάνι της Ομόνοιας. Λίγα χρόνια αργότερα, τα έργα του μετρό της Αθήνας έγιναν αιτία το έργο να καταστραφεί. Το 1994 ο “Δρομέας” εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά μπροστά από το “Χίλτον”. Να σημειωθεί, ότι δεν μεταφέρθηκε, αλλά ξαναφτιάχτηκε από την αρχή, όπως διευκρινίζει ο δημιουργός του στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”. 

Η πρόταση για τα Χριστούγεννα

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Κώστας Βαρώτσος πρότεινε να αναλαμβάνουν καλλιτέχνες τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Αθήνας με έργα που θα δημιουργούνται νωρίτερα και θα αποκαλύπτονται με φωτισμό, κατά την εορταστική περίοδο. 

“Θα μπορούσε ένας καλλίτεχνης να… υιοθετεί έναν δρόμο και να τον διασκοσμεί για τα Χριστούγεννα. Το αποτέλεσμα θα ήταν υψηλής αισθητικής, μακριά από κιτς στολισμούς που έχουμε δει έως τώρα και στην ουσία θα είχε το ίδιο κόστος. Τα χρήματα, δηλαδή, που δίνονται κάθε χρόνο στις εταιρείες που αναλαμβάνουν τον διάκοσμο θα μπορούσαν να δίνονται σε καλλιτέχνες, ώστε να αναδείξουν τα έργα τους, που θα φωταγωγούνται τα Χριστούγεννα”, επισημαίνει.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις