Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κούλουμα: Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

Κούλουμα: Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

Φθηνότερο κατά 2,4% θα είναι εφέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εφέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστίσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρυσι. Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά ενώ ακριβότερα κοστίζουν εφέτος ο ταραμάς και η λαγάνα.

Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες προκύπτει ότι στις ιχθυαγορές, η μεσοσταθμική πτώση των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, είναι της τάξεως του 2,7%.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνταν από 8,0 έως 18,0 ευρώ το κιλό, τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 4,0 έως 7,0 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 8,3%, το φρέσκο χταπόδι από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φτηνότερα από πέρυσι.

Τα μύδια πωλούνταν από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, οι κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, κατά 3,4% φθηνότερες από πέρυσι
Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα καθώς η τιμή του φθηνού τάραμα κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό αυξημένη κατά 8,2% και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.

Δεν είναι αργία για όλους η Καθαρά Δευτέρα

Η ΕΣΣΕ γνωστοποιεί στα μέλη της σε ό,τι αφορά την επερχόμενη ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, πως αυτή δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο -επιχειρηματία εάν θα λειτουργήσει την επιχείρηση του. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες -συνήθως τοπικού περιεχομένου- ρυθμίσεις (οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο), όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της αργίας αυτής για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής προέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε