Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κρας τεστ για το click away – Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία το πρωί της Δευτέρας

Κρας τεστ για το click away – Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία το πρωί της Δευτέρας
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Πώς βλέπουν το click away οι έμποροι και πώς το σχολιάζουν οι πελάτες. Πώς θα λειτουργούν τα μαγαζιά. Όλη η διαδικασία του click away και πώς θα δουλεύουν τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.

Μπορεί η επίσημη πρεμιέρα των αγορών με click away να έγινε την Κυριακή, ωστόσο το πραγματικό κρας τεστ θα γίνει από το πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό γιατί, τα περισσότερα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά την Κυριακή αφού το άνοιγμα ήταν προαιρετικό.

Έτσι λοιπόν, τις επόμενες ώρες, καταναλωτές και έμποροι, θα δοκιμάσουν στην πράξη, αυτού του είδους τις αγορές, που είναι κάτι ενδιάμεσο της ηλεκτρονικής αγοράς και αυτής στο φυσικό κατάστημα. Αφού το μισό κομμάτι της αγοράς (η παραγγελία) γίνεται ηλεκτρονικά ή από το τηλέφωνο ενώ η παραλαβή του προϊόντος γίνεται στο μαγαζί.

«Μουδιασμένη» πρεμιέρα σε Αθήνα και Πειραιά 

Πάντως η επίσημη πρεμιέρα της Κυριακής, βρήκε “μουδιασμένους” τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr η κίνηση της αγοράς στην Ερμού και τον Πειραιά ήταν ιδιαίτερα υποτονική και πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά αφού έτσι κι αλλιώς το άνοιγμα ήταν προαιρετικό.

Οι νέες οδηγίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsit.gr, σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψε τους καταστηματάρχες καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν σήμα στα POS, ή έπρεπε να κάνουν διάφορες πατέντες για να φτάνουν τα μηχανήματα πληρωμής έξω από το κατάστημα.

Κάποιοι έβγαλαν ακόμα και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο προκειμένου να έχουν κοντά τους όλα τα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Πέρα όμως από τα… τεχνικά προβλήματα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρέπει να φροντίζουν να παρέχουν αντισηπτικό στους πελάτες τους, να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 

Οι προϋποθέσεις για το click away

Έξω από κάθε κατάστημα δε θα μπορούν να περιμένουν παραπάνω από 9 άτομα. Οι πελάτες αυτοί, θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ενώ ο μέγιστος χρόνος αναμονής τους δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά. 

Όλα τα παραπάνω γίνονται φυσικά για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού έξω από τα μαγαζιά που θα εξυπηρετούν τον κόσμο.

Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι παράδοση εκτός μπορούν να κάνουν και τα μαγαζιά που βρίσκονται σε mall ή όσα λειτουργούν ως shops-in a-shop. Υπενθυμίζει ότι τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

 

Ικανοποιημένοι πολλοί καταναλωτές – Σκεπτικοί οι επαγγελματίες

Για αρχή, πολλοί καταναλωτές βλέπουν θετικά το click away, αφού με τον τρόπο αυτό δε θα είναι υποχρεωμένοι να εξαρτώνται από τις εταιρείες κούριερ για να παραλάβουν τις αγορές τους. Πόσο μάλλον αυτό το διάστημα, που οι καθυστερήσεις των κούριερ έφεραν εκατοντάδες καταναλωτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…

Από την άλλη μεριά, πολλοί επαγγελματίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν eshop και θα δουλέψουν μόνο με τηλεφωνικές παραγγελίες, πιστεύουν ότι η εορταστική περίοδος θα πάει χαμένη.

Μικρά μαγαζιά, έχουν βάλει ανακοινώσεις στη βιτρίνα τους και ενημερώνουν τους πελάτες τους πως μπορούν να παραγγείλουν τηλεφωνικά από το εμπόρευμα που βλέπουν. Στο τηλέφωνο θα κλείνουν το ραντεβού για πληρωμή και παραλαβή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μουδιασμένη είναι η αγορά και στην Θεσσαλονίκη και λίγα τα καταστήματα που άνοιξαν για click away αγορές σε Τσιμισκή και Μητροπόλεως.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές, πολλά τραπεζάκια στις εισόδους των καταστημάτων έχουν στηθεί με POS και τα απαραίτητα αντισηπτικά στην Πάτρα.

Πώς γίνονται οι αγορές με click away

Για την εξ αποστάσεως προαγορά αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας, που ισχύει έως τις 7 Ιανουαρίου, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου είτε SMS.

Click4More: Τι είναι το click away και ποια η διαφορά του με το e-shop και το e-commerce

Η παραλαβή του προϊόντος γίνεται από 1 άτομο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το κατάστημα και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Με κλεισμένα τα πρώτα ραντεβού, εδώ και μέρες, τα κομμωτήρια επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 14/12 με όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας.

Οι προϋποθέσεις και οι όροι λειτουργίας των κομμωτηρίων

– 4 άτομα ανά 100 τ.μ. κι ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.

– Δύο μέτρα μεταξύ των θέσεων εργασίας.

– Η επίσκεψη στα κομμωτήρια αποκλειστικά με ραντεβού

– Οι επιχειρήσεις να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών τον οποίο θα επιδεικνύουν στα ελεγκτικά όργανα.

– Προαιρετικά διευρυμένο ωράριο από 7:00 – 21:00

– Δυνατότητα λειτουργίας και τις Κυριακές 20 και 27.12.20

Ανοίγουν τη Δευτέρα 14/12 και τα βιβλιοπωλεία αποκλειστικά και μόνο για την πώληση βιβλίων σε μία προσπάθεια να τονωθεί, ειδικά εν όψει εορτών, η αγορά του βιβλίου.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις