Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κραυγή απόγνωσης των ξεναγών στο Newsit: Από πέρυσι χωρίς δουλειά! (pics, video)

Κραυγή απόγνωσης των ξεναγών στο Newsit: Από πέρυσι χωρίς δουλειά! (pics, video)

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες ξεναγοί σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στον τουρισμό, λόγω κορονοϊού.

Αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί ο τουρισμός τις επόμενες μέρες αλλά οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Μιλώντας στο Newsit η Αιμιλία Σταματοπούλου συγκλονίζει, λέγοντας: “Είμαστε άνεργοι από πέρσι το καλοκαίρι και παίρνουμε ένα τρίμηνο επίδομα για τους μήνες που δεν εργαζόμαστε και φέτος δεν καταβλήθηκε τους μήνες που έπρεπε δηλαδή το Δεκέμβρη το Γενάρη και τον Φλεβάρη γιατί δεν είχε γίνει η μηχανογράφηση και καταβλήθηκε τον Ιούνιο”.

Συνεχίζοντας η κ. Σταματοπούλου σημειώνει πως “κάποιοι πήραν το επίδομα των 800 ευρώ αλλά αυτό δεν ξέρουμε για πόσο καιρό το δικαιούστε και αν θα μας καταβληθεί νέο. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη χωρίς ένα σταθερό εισόδημα, στηριζόμαστε στους συγγενείς μας και στην βοήθεια από αυτούς. Πάρα πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε το χειμωνιάτικο επίδομα”.

Επιπλέον, η επαγγελματίας ξεναγός καταγγέλλει τους παράνομους που δεν έχουν επίσημη κατάρτιση και απλά μιλούν κάποιες ξένες γλώσσες και πραγματοποιούν παράνομα ξεναγήσεις.

Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ξεναγοί, οι ελάχιστες οργανωμένες εκδρομές με ξένους τουρίστες που θα πραγματοποιηθούν φέτος, πλήττουν καίρια την οικονομική δραστηριότητα των μελών του κλάδου. Τα σύνορα άνοιξαν, αλλά οι εμπορικοί και τουριστικοί δρόμοι της Αθήνας παραμένουν άδειοι.

Ξεναγοί σε απόγνωση

Μιλώντας στο Newsit η αντιπρόεδρος ξεναγών Αθήνας, Έλενα Σουλιώτη επισημαίνει πως οι ξεναγοί κυριολεκτικά είναι άνεργοι φέτος. Παρότι όπως έχει ανακοινωθεί ότι ο τουρισμός άνοιξε, αυτό επί της ουσίας δεν ισχύει, υποστηρίζει. “Βλέπετε ότι ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος εδώ στην Ακρόπολη είναι άδειος. Το ό,τι μπορεί να έρθουν κάποιοι τουρίστες δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν και πακέτα ξενάγησης αφού εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Είναι όλα στον αέρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Ενώ συνήθως σε εμάς γίνονται προκρατήσεις για τις ξεναγήσεις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει το παραμικρό”, συμπληρώνει.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει και το αν τα γκρουπ των τουριστών θα επιθυμούν να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Αθήνας αφού θα πρέπει να βρίσκονται με άλλους ανθρώπους και υπό τον φόβο της μετάδοσης του κορονοϊού –  θα προτιμήσουν να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς ξεναγό.

Οι επαγγελματίες ξεναγοί της πρωτεύουσας φωτογραφήθηκαν στην άδεια Διονυσίου Αρεοπαγίτου κρατώντας πλακάτ σε διάφορες γλώσσες καλωσορίζοντας τους τουρίστες στη χώρα μας. Μάλιστα γύρισαν και ένα βίντεο το οποίο θα προβάλουν μέσω των social media για να μεταδώσουν το μήνυμα.

Μπορεί την 1η Ιουλίου να πραγματοποιήθηκε, επισήμως, η επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας, ωστόσο οι κρατήσεις των τουριστικών γραφείων για περιηγητικές εκδρομές είναι ανύπαρκτες. Όπως και οι ξεναγήσεις γκρουπ σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς η επισκεψιμότητα είναι επιεικώς χαμηλή. Το 2019 τέτοια εποχή οι επισκέπτες στην Ακρόπολη ήταν 2.000 – 3.000 ημερησίως.

Οι ξεναγοί ζητούν:

-Δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο και να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική ικανότητα για το 2021.

-Να δοθεί η δυνατότητα όλοι οι ξεναγοί να υπαχθούν από τον Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τέλος,

-Να υπάρξουν διευκολύνσεις για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (δάνεια, ενοίκια, εφορία κ.λπ).

“Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί”, καταλήγουν.

Λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται επαγγελματίες του κλάδου, κάποιοι άρχισαν να αναζητούν αλλού δουλειά για να επιβιώσουν.

Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες – Βίντεο: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις