Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Κρίσιμη η Δευτέρα για τα σχολεία: Το «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις και οι αλλαγές

Κρίσιμη η Δευτέρα για τα σχολεία: Το «κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις και οι αλλαγές
Φωτογραφία αρχείου

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 η κρίσιμη σύσκεψη της Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Πέτσας: “Τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια στις 11 Ιανουαρίου”. Ποια η θέση Μόσιαλου.

Κρίσιμη είναι η Δευτέρα (04.01.2021) για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών στα… κανονικά θρανία, ύστερα από δύο μήνες, καθώς το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, με την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

Επιθυμία και στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορονοϊό, στο πλαίσιο του lockdown, για την τρέχουσα εβδομάδα. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, “ήταν μια κίνηση προληπτική. Έχοντας υπ’ όψιν την κατάσταση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αποφασίστηκε να ζητήσουμε απ’ όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι για αυτή την εβδομάδα, ώστε να ρίξουμε ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες”.

Πού θα επικεντρωθούν οι λοιμωξιολόγοι

Ωστόσο, για να επιστρέψουν οι μαθητές την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να δώσουν το “πράσινο φως” οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι θα εξετάσουν ενδελεχώς τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και τι τελικά προκάλεσε η… χαλαρότητα τις ημέρες των γιορτών. Οι φόβοι τους επικεντρώνονται στην Αττική και στο ενδεχόμενο νέας εκτόξευσης κρουσμάτων στην πρωτεύουσα.

Click4more: Με τεστ κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ανοίξουν τα σχολεία

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA “θα εξετάσουμε ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας που τις ημέρες των γιορτών αυξήθηκε κατά 10 με 20%. Επίσης, έχει σημασία να δούμε και σε ποιες περιοχές αυξήθηκε η μετάδοση. Η άποψη μας είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Την περασμένη εβδομάδα, δεν λήφθηκε κάποια απόφαση γιατί θέλαμε να δούμε όσο πιο πρόσφατα δεδομένα γίνεται. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σχετικά καλά. Νομίζω ότι θα βοηθήσει και η ασυτηροποίηση των μέτρων.

Τεστ και μέτρα

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα έχει αλλαγές, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Στην πλατφόρμα testing.gov, οι μαθητές Λυκείου και οι καθηγητές θα μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους να κάνουν rapid test στο σχολείο τους. Επίσης θα προγραμματιστούν διαφορετικές ώρες έναρξης και λήξης μαθημάτων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ για τον ίδιο λόγο θα οριστούν είσοδοι και έξοδοι από διαφορετικές πόρτες.

Μόσιαλος για σχολεία: Άρση απόφασης για άνοιγμα εάν έχουμε στοιχεία επιβάρυνσης

Μπορεί στόχος να είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου, όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να παγώσει εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν έως τις 10 του μήνα δείξουν επιβάρυνση σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.

«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το Lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο κ.Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και διερωτήθηκε επιπρόσθετα ποιος μπορεί να πάρει απόφαση για άνοιγμα εάν αυτά δεν υπάρχουν.

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», επεσήμανε ακόμη και τόνισε ότι εάν δεν τα έχει δεν μπορεί να επιμένει κανείς σε μια πολιτική η οποία αντιβαίνει στο τι είναι καλό να γίνει. 

Μέχρι τις 10/1 θα έχουμε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μετά και την επιβολή του αυστηρότερου lockdown, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ο καθηγητής εκτίμησε αναλυτικότερα, ότι η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μια έως δύο ημερών.

Η κυβέρνηση, λαμβάνει υπ΄ όψιν της ευρύτερα δεδομένα, ειδικά για τα παιδιά, όπως η κοινωνική ένταξη, τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν και να είναι μακροχρόνια, εξήγησε 

“Μια κυβέρνηση μπορεί να σταθμίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο των σχολείων στην υγεία των παιδιών” συνόψισε.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις