Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κρήτη γιοκ! Πως μέσα σε 9 μήνες η Τουρκία “εξαφάνισε” το νησί από τον χάρτη – Νέα πρόκληση με την ΑΟΖ

Κρήτη γιοκ! Πως μέσα σε 9 μήνες η Τουρκία “εξαφάνισε” το νησί από τον χάρτη – Νέα πρόκληση με την ΑΟΖ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Οι χάρτες που ξαφνικά μεγάλωσαν και κύκλωσαν την Κρήτη
– Πως άλλαξαν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ
– Το μήνυμα – απειλή του Ερντογάν “μη μας ζoρίζετε, μη μας στριμώχνετε”

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια κάνει ότι δεν βλέπει το Καστελόριζο. Πλέον όμως θέλει να σβήσει από τον χάρτη και την Κρήτη. Όλα δείχνουν ότι έχει μπει μπροστά το σχέδιο πλήρους αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή με την Τουρκία να διεκδικεί να επεκτείνει την δική της ΑΟΖ μέχρι τα νότια της Κρήτης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν τον παρακάτω χάρτη για να δείξουν την περιοχή όπου η Άγκυρα θεωρεί ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 

Ο χάρτης αυτός είναι εμφανές ότι είχε στο στόχαστρο τα “οικόπεδα” της Κύπρου, αν και “εξαφανίζει” ταυτόχρονα και το Καστελόριζο.

Από τότε πέρασαν περίπου εννιά μήνες και… ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του ένας νέος χάρτης. Στα χέρια του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας του Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Με το ανοιχτό πράσινο χρώματα ο Χουλουσί Ακάρ έδειχνε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αρπάξει από την Τουρκία 104.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να ενοποιήσει τη δική της ΑΟΖ με εκείνες της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Πέρασαν μερικές ημέρες και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πήγε στη Λιβύη για να βρει σύμμαχο σε αυτές τις διεκδικήσεις και εκεί είπε ότι η Ελλάδα κλέβει και από τους Λίβυους 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ποιο το συμφέρον της Άγκυρας; Είναι πολύ απλό. Η Τουρκία επιχειρεί να “διαγράψει” την Κρήτη από τον χάρτη, επικαλούμενη κατά πάγια τακτική ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα αναζητά έναν σύμμαχο, ακόμη ένα κράτος, δηλαδή, το οποίο θα υποστηρίξει το ίδιο ενισχύοντας τη θέση της.

Το μήνυμα – απειλή του Ερντογάν

Ο Ερντογάν με δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους στην επιστροφή του από το Παρίσι έστειλε μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή.

Αφού εξήγησε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει δυο γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη και πως θα συνεχίσει τις έρευνες, είπε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ζορίζεται και να στριμώχνεται… και αυτό δείχνει με την επέκταση των χαρτών της.

Απλώνεται επί χάρτου όσο μπορεί περισσότερο με στόχο να απεγκλωβιστεί απ’ τα στενά όρια που την περιορίζουν οι συμφωνίες της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο αλλά και η διαφαινόμενη αμυντική συμφωνία της Κύπρου με τις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις