Ελλάδα

Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Αρνητικά και τα τεστ από τον ΕΟΔΥ

Η επιβεβαίωση που περίμεναν όλοι, ήρθε από τον ΕΟΔΥ: μετά τα rapid test που έκανε το κλιμάκιο στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 και έδειξαν πως δεν υπάρχουν θετικά κρούσματα, το ίδιο έδειξαν και τα μοριακά τεστ. Ο συναγερμός που ήχησε χθες (28.09.2020) το μεσημέρι θα λήξει οριστικά όταν θα βγουν και τα αποτελέσματα από τον μοριακό έλεγχο του ΕΟΔΥ. 

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που ανέβηκε το πρωί της Τρίτης στο κρουαζιερόπλοιο έκανε αρχικά rapid test στα μέλη του πληρώματος. Αυτά ήταν που βγήκαν αρνητικά. Ελήφθησαν όμως και δείγματα για τρίτο (σ.σ. οι δυο πρώτοι έγιναν μέσα στο πλοίο) μοριακό έλεγχο, ο οποίος επίσης έδειξε ότι κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος δεν είναι, τελικά, θετικό στον κορονοϊό. 

Το κρουαζιερόπλοιο της Tui Cruises, το οποίο και άνοιξε ξανά την κρουαζιέρα στην Ελλάδα, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά γιατί η εταιρία είχε ενημερώσει τον ΕΟΔΥ πως υπάρχουν 12 κρούσματα στο πλοίο. 

Το Mein Schiff 6 βρισκόταν ανοιχτά της Μήλου και κατευθυνόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου όταν προέκυψε η ενημέρωση ότι 12 από τα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Άμεσα δόθηκε εντολή στο κρουαζιερόπλοιο να επιστρέψει στον Πειραιά, ώστε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει ελέγχους. 

Το πλοίο επέστεψε στον Πειραιά στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (29.09.2020) και ενώ το… κουβάρι του λάθος συναγερμού είχε ήδη αρχίσει να ξετυλίγεται. 

Στο πλοίο επιβαίνουν 922 επιβάτες και 666 μέλη πλήρωμα. 

krouazieroploio

Το χρονικό με το συναγερμό στο κρουαζιερόπλοιο 

Το μεσημέρι της Δευτέρας (28.09.2020), στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός γιατί έγινε γνωστό πως 12 από τα μέλη του πληρώματος είχαν βρεθεί (οριακά) θετικά στον κορονοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της TUI Cruises, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, μπήκαν σε καραντίνα και ιχνηλατήθηκαν και οι επαφές τους.  

Αποφασίστηκε το κρουαζιερόπλοιο, που εκείνη την ώρα έπλεε ανοιχτά της Μήλου, να επιστρέψει στον Πειραιά. Το βράδυ έγινε γνωστό από την εταιρία πως τα μισά από τα 12 κρούσματα είχαν βγει αρνητικά και σήμερα αναμένονταν τα υπόλοιπα. Ο μοριακός έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο. 

Τα μέλη του πληρώματος που είχαν βρεθεί (ως εκείνη την ώρα) θετικοί, ήταν ασυμπτωματικοί και με χαμηλό ιικό φορτίο.

Στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας Θεμιστοκλής του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου), το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, 29.09.2020. Η οδηγία ήταν σαφής: κανείς δεν θα κατέβει.

Λίγο μετά τις 08:30 έφτασαν οι πληροφορίες πως και τα υπόλοιπα έξι κρούσματα ήταν αρνητικά. Λίγο νωρίτερα, στο κρουαζιερόπλοιο είχε ανέβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε φτάσει στον Πειραιά περίπου στις 07:30 το πρωί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είχαν ενδείξεις ήδη από χθες (28.09.2020) ότι το πρώτο αποτέλεσμα των τεστ στο κρουαζιερόπλοιο ήταν αμφίβολο. Εκτίμησαν ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό έλεγχο. Αυτός ήταν ο έλεγχος που έβγαλε αρνητικά όλα τα τεστ. Ο έλεγχος αυτός έγινε μέσα στο πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Πειραιά.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο κρουαζιερόπλοιο για να επιβεβαιώσει τα αρνητικά τεστ και έκανε επιτόπιο έλεγχο (πήρε ξανά δείγματα από τους 12 ναυτικούς) και πήρε και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προς εξέταση, βάσει των πρωτοκόλλων.

krouazieroploio

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ θεωρούσαν, από την πρώτη στιγμή, ότι έχοντας στα χέρια τους τα αρνητικά μοριακά τεστ που έγιναν εν πλω και τα σημερινά αρνητικά rapid tests, η πιθανότητα να είναι κάποιος θετικός ήταν απειροελάχιστη. Ωστόσο, έκαναν και μοριακό έλεγχο, ο οποίος επίσης βγήκε αρνητικός… 

Το δεύτερο ταξίδι

Το ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου ξεκίνησε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο για μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά κρουαζιέρα της TUI Cruises μετά τον 6μηνο αποκλεισμό εξαιτίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εταιρία για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Συνολικά στο πρόγραμμα είναι να πραγματοποιηθούν συνολικά επτά κρουαζιέρες. Το πρώτο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες του Mein Shiff 6 είχε γίνει από τις 13 έως τις 20 Σεπτεμβρίου και στο δρομολόγιο της περιλαμβάνονταν προσεγγίσεις στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, με αναχώρηση και επιστροφή στην Κρήτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 5.000 αστυνομικοί στη διαδρομή από το Πολυτεχνείο μέχρι την αμερικανική πρεσβεία - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από το Σάββατο
Drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ από την πορεία και την περιοχή των Εξαρχείων
Πορεία για το Πολυτεχνείο
Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250.000 από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»
«Είχε βάλει δικούς του ανθρώπους για να φάνε λεφτά από τον Παντελίδη, εκείνος τα έχασε, ήπιε αγχώθηκε, ίδρωσε και πέθανε» - Ο εγκληματίας τα έλεγε και τα έδειχνε και χαιρόταν» αποκαλύπτει ο Σπύρος Μαρτίκας
Σπύρος Μαρτίκας για τον επιχειρηματία με τις απάτες των 1,3 εκ. ευρώ: «Έφαγε 250.000 από τον Παντελή Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»
Πολεμική Αεροπορία: Τα ελικόπτερα AW-139 επανέρχονται στο προσκήνιο – Το μέλλον των Super Puma και η ευκαιρία μέσω SAFE
Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μελλοντικά ένα αξιόπιστο και υπερσύγχρονο μέσο για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης που στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο είναι ταυτόχρονα αποστολές κυριαρχίας
Ελικόπτερο τύπου AW-139 σε άσκηση με σενάριο έρευνας και διάσωσης
Δέκα συγγενείς των 57 θυμάτων των Τεμπών επιθυμούν εκταφή των σορών - Λήγει η προθεσμία για τους τελευταίους 14
Μέχρι στιγμής, από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, οι 33 δήλωσαν ότι δεν θέλουν να γίνει εκταφή των σορών, αναζητούνται ακόμη 5, ενώ 9 απομένουν να δηλώσουν αν επιθυμούν εκταφή ή όχι
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών