Κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6: Το τρίτο τεστ θα λύσει το… γρίφο με τα κρούσματα

Βήμα βήμα πως από τα 12 θετικά κρούσματα φτάσαμε στα… 12 αρνητικά. Από νωρίς στο κρουαζιερόπλοιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Αν και το τρίτο τεστ βγει αρνητικό, το Mein Schiff 6 θα συνεχίσει την κρουαζιέρα του.

Ήταν τελικά ένα μεγάλο λάθος ο συναγερμός που σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 (σ.σ. το οποίο… «έκοψε την κορδέλα» της κρουαζιέρας στην Ελλάδα), με αποτέλεσμα το πλοίο με τους 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος να γυρίσει άρον άρον στο λιμάνι του Πειραιά; Πως φτάσαμε από τα 12 θετικά κρούσματα σε μέλη του πληρώματος, να μην έχει κανείς… κορονοϊό πάνω στο πλοίο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το μεσημέρι της Δευτέρας (28.09.2020), στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός γιατί έγινε γνωστό πως 12 από τα μέλη του πληρώματος είχαν βρεθεί θετικά (οριακά) στον κορονοϊό. Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της TUI Cruises, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, μπήκαν σε καραντίνα.

Click4more Αρνητικά όλα τα τεστ στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6!

Αποφασίστηκε το κρουαζιερόπλοιο, που εκείνη την ώρα έπλεε ανοιχτά της Μήλου, να επιστρέψει στον Πειραιά. Το βράδυ έγινε γνωστό από την εταιρία πως τα μισά από τα 12 κρούσματα είχαν βγει αρνητικά και σήμερα αναμένονταν τα υπόλοιπα. Ο έλεγχος είχε γίνει σε εργαστήριο με το οποίο ήταν συμβεβλημένη η ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει το πλοίο

Τα μέλη του πληρώματος που είχαν βρεθεί (ως εκείνη την ώρα) θετικοί, ήταν ασυμπτωματικοί και με χαμηλό ιικό φορτίο.

Στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας Θεμιστοκλής του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου), το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, 29.09.2020. Η οδηγία ήταν σαφής: κανείς δεν θα κατέβει.

Η ανατροπή

Λίγο μετά τις 08:30 έφτασαν οι πληροφορίες πως και τα υπόλοιπα έξι κρούσματα ήταν αρνητικά. Λίγο νωρίτερα, στο κρουαζιερόπλοιο είχε ανέβει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε φτάσει στον Πειραιά περίπου στις 07:30 το πρωί.

Τι ακριβώς έχει συμβεί και έχει δημιουργηθεί ο… μύλος με το αν υπάρχουν καν κρούσματα στο πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είχαν ενδείξεις ήδη από χθες (28.09.2020) ότι το πρώτο αποτέλεσμα των τεστ στο κρουαζιερόπλοιο ήταν αμφίβολο. Εκτίμησαν ότι ότι έπρεπε να επαναληφθούν τα τεστ καθώς μπορεί να ήταν ψευδώς θετικά δεδομένου ότι ήταν πολύ χαμηλό το ιικό φορτίο το οποίο ανιχνεύθηκε στα δείγματα.

Γι’ αυτό και ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό έλεγχο. Αυτός ήταν ο έλεγχος που έβγαλε αρνητικά όλα τα τεστ. Ο έλεγχος αυτός έγινε μέσα στο πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Πειραιά.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στο κρουαζιερόπλοιο για να επιβεβαιώσει τα αρνητικά τεστ και έκανε επιτόπιο έλεγχο (πήρε ξανά δείγματα από τους 12 ναυτικούς) και πήρε και υλικό από τις επιφάνειες του πλοίου προς εξέταση, βάσει των πρωτοκόλλων. Τα αποτελέσματα από αυτόν τον νέο, τρίτο κατά σειρά, μοριακό έλεγχο θα… λύσουν το γρίφο, αφού το τρίτο τεστ είναι εκείνο που θα «απαντήσει» στο αν υπάρχουν κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο ή όχι. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στην ημέρα. 

Δεύτερη φορά

Το ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου ξεκίνησε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από το Ηράκλειο για μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά κρουαζιέρα της TUI Cruises μετά τον 6μηνο αποκλεισμό εξαιτίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εταιρία για την επιβίβαση των επιβατών είχαν ακολουθηθεί αυστηρά τα πρωτόκολλα, δηλαδή όλοι είχαν τεστ pcr αρνητικό για 72 ώρες, ενώ κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν αποβιβάστηκε από το πλοίο.

Συνολικά στο πρόγραμμα είναι να πραγματοποιηθούν συνολικά επτά κρουαζιέρες. Το πρώτο ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες του Mein Shiff 6 είχε γίνει από τις 13 έως τις 20 Σεπτεμβρίου και στο δρομολόγιο της περιλαμβάνονταν προσεγγίσεις στην Κέρκυρα, στον Πειραιά, με αναχώρηση και επιστροφή στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αλλάζει ο “χάρτης” του κορονοϊού: Ποιές περιοχές είναι “κόκκινες” και “πορτοκαλί” – Όλα τα μέτρα

Αλλάζει ο “χάρτης” του κορονοϊού: Ποιές περιοχές είναι “κόκκινες” και “πορτοκαλί” – Όλα τα μέτρα

Νέα δεδομένα από σήμερα (23.10.2020) και εξαιτίας τους αλλάζει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19, ο οποίος επικαιροποιείται συνεχώς. Από σήμερα, η Περιφερειακή ... Διαβάστε περισσότερα
Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική – Θεσσαλονίκη και να αποφύγουμε το ολικό lockdown

Ύστατη μάχη για να μην «κοκκινίσουν» Αττική – Θεσσαλονίκη και να αποφύγουμε το ολικό lockdown

Μάχη με το χρόνο και τα... κρούσματα, που καθημερινά αυξάνονται και στόχος πλέον είναι να μην παγιωθούν σε περισσότερα από 1.000 την ημέρα. Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 με 05:00 φαίνεται να είναι το τελευταίο χαρτί πριν το γενικό lockdown.
Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

Τα 1.697 κρούσματα και 21 νεκροί από επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός το τελευταίο διήμερο θορύβησαν κυβέρνηση και ειδικούς. Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας. Όλα τα μέτρα που ισχύουν για Αττική και Θεσσαλονίκη που “φλέγονται”.
ΕΚΤ: Ανοδική η απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων

ΕΚΤ: Ανοδική η απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων κατά την περίοδο 2004-2018 διακρίνονται για την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους, λαμβάνοντας συνεχώς περισσότερες αναφορές σε διεθνές επίπεδο. ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ από τον καθηγητή Δερμιτζάκη – «Δεν θα είναι έκπληξη τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ από τον καθηγητή Δερμιτζάκη – «Δεν θα είναι έκπληξη τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Mανώλη Δερμιτζάκη καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύη για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας μέσα στο επόμενο χρονικό ... Διαβάστε περισσότερα
ΙΕΛΚΑ: Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για τα σουπερμάρκετ

ΙΕΛΚΑ: Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για τα σουπερμάρκετ

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) για τον υπολογισμό του κόστους της πανδημίας στον κλάδο των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.  Τα αποτελέσματα της έρευνας ... Διαβάστε περισσότερα
Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα γυμνάσια και τα λύκεια

Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα γυμνάσια και τα λύκεια

Διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται ανά τμήμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ... Διαβάστε περισσότερα