Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Κρυμμένοι θησαυροί στην Ελλάδα: Οι χάρτες και οι άγραφοι κανόνες

Κρυμμένοι θησαυροί στην Ελλάδα: Οι χάρτες και οι άγραφοι κανόνες

Ψάχνουν ξεχασμένους χάρτες, αγοράζουν ανιχνευτές μετάλλων και σαρώνουν την ελληνική γη. Ο λόγος για τους σύγχρονους Ιντιάνα Τζόουνς, τους χρυσοθήρες που ψάχνουν λίρες και καλά κρυμμένους θησαυρούς στην Ελλάδα.

Ένας από αυτούς ο Παναγιώτης Ασιθιανάκης, χρυσοθήρας, μίλησε για τους «νόμους» των κρυμμένων θησαυρών στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» του Mega. «Όποιος ψάχνει βρίσκει, και συνήθως όποιος βρίσκει και βρίσκει κάτι καλό, δεν μιλάει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. (!) εγγεγραμμένοι χρυσοθήρες που ψάχνουν κυρίως χρυσές λίρες από την περίοδο της τουρκοκρατίας, της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου.

«Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί σε επίπεδο χόμπι μπορεί κάποιος να το ξεκινήσει με πολύ λίγα χρήματα, από 300 ευρώ. Ένας καλός ανιχνευτής μετάλλων ξεκινάει από 1.350 ευρώ κι ανεβαίνει» σημείωσε.

Ο εξοπλισμός του Παναγιώτη Ασιθιανάκη κοστίζει παραπάνω από 15 χιλιάδες ευρώ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως σε περίπτωση που κάποιος βρει αρχαία νομίσματα θα πρέπει να τα παραδώσει στην Εφορία Αρχαιοτήτων. 

 

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους χάρτες λέγοντας πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν χάρτες κρυμμένου θησαυρού γιατί πολλές φορές είναι παραπλανητικοί. 

Ο ίδιος περιέγραψε τον δικό του πρώτο θησαυρό. Όπως είπε έκανε «πανηγύρι» γιατί ήταν ένα πουγκί με 1000 χρυσές λύρες.

Σε ερώτηση αν κινδύνευσε ποτέ είπε πως: «Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αρκούδα αλλά για καλή μας τύχη σωθήκαμε».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις