Ελλάδα

Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος – Οι μεγάλες αλλαγές

Μια νέα πλατεία από την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, αποκτά η Αθήνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της ιστορικής κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας της χώρας.

Οι υπάρχουσες πιλοτικές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της θα δώσουν πλέον τη θέση τους στα οριστικά και μόνιμα έργα, τα οποία προβλέπουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Φιλελλήνων, μια νέα «αναζωογονημένη» πρόσοψη του πεζόδρομου της Ερμού αλλά και πλούσια φύτευση μεγάλων, ψηλών δέντρων και πράσινου. Σύμφωνα με την μελέτη δημιουργούνται περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα νέου ζωτικού δημοσίου χώρου.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου στην καρδιά της πόλης, στον οποίο θα φυτευτούν 28 νέα μεγάλα δέντρα με συνεισφορά στο μικροκλίμα της πλατείας, τη σκίαση, την ελκυστικότητά της νέας πλατείας, τη φιλικότητα προς τους επισκέπτες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο διαμήκης πέργκολες, που θα προσφέρουν πρόσθετη σκίαση αλλά κυρίως θα οργανώσουν αστικά ενοποιητικά τον χώρο και κατ’ επέκταση τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, σε οριοθετημένες θέσεις.

Το έργο στηρίζεται στη μελέτη που είχε εκπονήσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον διάσημο Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μανίκα, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την πλατεία Συντάγματος. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε τώρα από τον κ. Μανίκα σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Στον στόχο της Δημοτικής του Αρχής για μια νέα Αθήνα, προσβάσιμη, σύγχρονη και λειτουργική αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης. «Σήμερα η Αθήνα», είπε, «έχει τρεις μεγάλους στόχους: Την απελευθέρωση – ανακατανομή δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη διατήρηση των χρήσεων γης , δηλαδή του DNA της».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορά στα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί σ΄ όλες τις γειτονιές του δήμου. Και συγκεκριμένα στις αναπλάσεις της πλατείας Ομονοίας, της πλατείας Θεάτρου, τις παρεμβάσεις στο ιστορικό τρίγωνο, για τα μεγαλύτερα, τις τελευταίες δεκαετίες, προγράμματα ασφαλτοστρώσεων, ανακατασκευών πεζοδρομίων κ.α. που πραγματοποιούνται. Απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειψη διαβούλευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «κανένα έργο δεν έχει συζητηθεί τόσο πολύ, όσο οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τραγελαφικές ιστορίες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Πτέρυγα μάχης έγινε ελαιώνας, η λίμνη Κάρλα χωράφι και περιοχές Natura βοσκοτόπια
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα σε σχέση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ξεπερνούν κάθε φαντασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»
Βοσκοτόπια 8
Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή - Στους 42°C θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τετάρτη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Χαλκίδα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου
Άνθρωποι στην παραλία
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Ιεράπετρα που καίει σε τρία μέτωπα: Στη μάχη από το πρωί τα εναέρια μέσα - Στα 8 χιλιόμετρα επεκτείνεται ο πύρινος εφιάλτης
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης - Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή - Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενήθηκε κόσμος
Φωτιά Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
11