Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ξεκίνησαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί από το πακέτο παροχών – ποιοι πληρώθηκαν και ποιοι έπονται και πότε

Ξεκίνησαν να πιστώνονται οι λογαριασμοί από το πακέτο παροχών – ποιοι πληρώθηκαν και ποιοι έπονται και πότε

Ξεκίνησε η επιχείρηση «ζεστό χρήμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς» η οποία και θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη φάνηκαν από χθες το απόγευμα τα πρώτα χρήματα από αναδρομικά στους λογαριασμούς για όσους έχουν ειδικά μισθολόγια. Την σκυτάλη παίρνουν σήμερα όσοι έχουν κάνει αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα και η αίτησή τους έχει εγκριθεί.

Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δις και προέρχεται από το υπέρ πλεόνασμα που παρείχε ο φετινός προϋπολογισμός. Από χθες το απόγευμα οι ένστολοι έλαβαν τα πρώτα χρήματα. Οι λογαριασμοί τους πιστώθηκαν τα εφάπαξ ποσά των αναδρομικών που προέκυψαν μετά τις κρατήσεις ενώ εν αναμονή της πληρωμής των αναδρομικών ποσών βρίσκονται οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι διπλωμάτες και τα μέλη των κρατικών Ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνή.

Οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που δικαιούνται αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αφού τότε προγραμματίζεται η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν στους ένστολους ποικίλουν ανάλογα τον βαθμό, τα χρόνια υπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας ανώτατος αξιωματικός, στο βαθμό του ταξίαρχου, λαμβάνει από 8.600 έως 9.500 ευρώ (καθαρό ποσό). Όπως ανέφεραν πληροφορίες, άλλο είναι το ποσό για τον ταξίαρχο με τρία παιδιά και άλλο για τον έγγαμο χωρίς παιδιά. Ο πρώτος έχει σαφώς περισσότερες κρατήσεις, συνεπώς έλαβε μικρότερο ποσό. Στην ίδια λογική και τα χορηγούμενα αναδρομικά στους άλλους βαθμούς. Αντισυνταγματάρχης για παράδειγμα λαμβάνει το ποσό των 5.700 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ομοιόβαθμοι του οι οποίοι πήραν έως και 6.200 ευρώ. Έγγαμοι ανθυπασπιστές με παιδιά, αλλά με διαφορετικά χρόνια υπηρεσίας, ορισμένοι πήραν περί τα 2.700 ευρώ και κάποιοι άλλοι 2.400 ευρώ.

Τα ποσά που θα μπουν τελικά στην τσέπη τους είναι κουρεμένα, καθώς οι συνολικές κρατήσεις αγγίζουν το 35% του συνολικού εφάπαξ ποσού, αφού εκτός από τον φόρο εισοδήματος 20%, επιβάλλονται περαιτέρω κρατήσεις εξαιτίας της Νοσοκομειακής περίθαλψης, της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλων ειδικών εισφορών και κρατήσεων.

Κοινωνικό μέρισμα

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα το απόγευμα, όπου ξεκινάει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που ανέρχεται συνολικά σε 710 εκατ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το απόγευμα τα χρήματα θα βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά έλαβα έγκριση για την αίτηση που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου θα εισπράξουν μέρισμα συνολικού ύψους άνω των 630 εκατ. ευρώ ή 480 ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε νοικοκυριό.

Όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση και την υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία θα λάβουν την έκτακτη οικονομική βοήθεια στις 28 Δεκεμβρίου. Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους συνταξιούχους εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων. Θα εισπράξουν νωρίτερα φέτος τη σύνταξη του Ιανουαρίου ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν λάβει παράλληλα αναδρομικά ή κοινωνικό μέρισμα.

Η πληρωμή των συντάξεων προβλέπεται να γίνει ως εξής:
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα πληρωθούν ως εξής:
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.
Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιανουαρίου 2019 την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018).
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2019 στις 27 Δεκεμβρίου 2018.
Υπάρχει και η εκκρεμότητα των αυξήσεων στους περίπου 620.000 συνταξιούχους με τις αρνητικές διαφορές. Ο επανυπολογισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μένει να φανεί αν κάποια έστω ταμεία θα ανακοινώσουν τις αυξήσεις στις 21 Δεκεμβρίου.

Του Θανάση Παπαδή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις